
Klant- & Servicegericht werken
Eerste hulp bij omgaan met agressie – De praktische podcast van IPV Training & AdviesEen praktijkopleider begeleidt leerlingen, studenten, stagiaires en werkenden in de beroepspraktijk. Ben jij hier sinds kort verantwoordelijk voor en wil je leren hoe je dat aanpakt? Of wil je je bestaande begeleidingsvaardigheden aanscherpen? Meld je dan aan voor de cursus Praktijkopleider.
Na het volgen van de cursus Praktijkopleider:
Je geeft begeleiding aan collega-medewerkers, leerlingen, studenten en/of stagiairs en je wilt je didactische vaardigheden verbeteren. Of je gaat hier binnenkort mee beginnen. Je wilt je oriënteren op de rol van praktijkopleider, ontdekken of deze rol je ligt, of je begeleidingsvaardigheden aanscherpen. Deze cursus is bovendien zeer geschikt voor praktijkbegeleiders in de techniek. Het niveau van deze cursus is MBO/HBO.
Praktijkopleider worden betekent coach, docent en instructeur worden van de leerlingen die binnen jouw bedrijf werken of hier een opleiding of stage volgen. Je zorgt dat ze snel zelfstandig inzetbaar zijn en hun werk goed beheersen. Je instrueert en helpt ze met hun werk en/of opleiding.
Om medewerkers, studenten, leerlingen en stagiaires goed te kunnen begeleiden op de werkplek zijn enkele specifieke vaardigheden nodig. Een goede instructie, kennis van didactische werkvormen, opbouwende kritiek geven of even een voorbeeld geven kan net dat benodigde steuntje in de rug zijn. Tijdens de tweedaagse cursus Praktijkopleider leer je deze vaardigheden eigen maken zodat je leerlingen en medewerkers goed kunt coachen, begeleiden en beoordelen.
Als praktijkbegeleider volg je ook de voortgang en ontwikkeling van de mensen die je begeleidt en je toetst hun vaardigheden tegen de criteria die je bedrijf of de onderwijsinstelling gesteld heeft. Kortom: je bent de spil binnen je bedrijf als het gaat om ontwikkelen van mensen op de werkvloer!
Professionele begeleiding draagt bij aan een goed imago als werkgever. Geen overbodige luxe in tijden van krapte op de arbeidsmarkt! De cursus Praktijkopleider geeft je de benodigde bagage om dit belangrijke werk goed te kunnen uitvoeren.
Meld je aan voor deze cursus op diverse locaties door het land of incompany op je eigen bedrijfslocatie.
Kan ik met deze cursus ook een praktijkopleider in de techniek, bouw of metaalsector worden?
Ja. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de rol van praktijkopleider te vervullen zijn generiek, ongeacht in welke sector deze moeten worden toegepast. Je oefent zoveel mogelijk met eigen praktijksituaties. Via de O&O fondsen van OOM en Wij Techniek kan deze cursus zelfs extra voordelig gevolg worden. Vraag onze studieadviseur of jouw werkgever naar meer informatie.
Hoe word je een goede stagebegeleider?
Om deze rol goed te vervullen moet je in ieder geval beschikken over didactische kennis en vaardigheden, over motivatie en leerstijlen van jongeren en over de eisen en kaders die formeel aan beroepspraktijkvorming worden gesteld.
Ik ben een stagebegeleider. Is de cursus Praktijkopleider dan ook geschikt voor mij?
Jazeker, in deze training ligt het accent op het feitelijke begeleiden van leerlingen. Hoe zorg je dat zij echt leren van de ervaringen die ze bij jouw bedrijf opdoen.
Tijdens de cursus Praktijkopleider komen de volgende onderwerpen aan bod:
Dag 1
Dag 2
Je versterkt de volgende competenties
Wil jij gebruik maken van € 1.000 opleidingstegoed met de STAP-budget? Regel dan nu jouw STAP-aanmeldbewijs door je nu in te schrijven. Dit document heb je nodig om op 1 september jouw aanvraag in te dienen via het UWV STAP-portaal. Goed nieuws. Je ontvangt dit document direct na je inschrijving.
Wordt om welke reden dan ook het budget niet toegekend, dan heb je geen verplichting om de training te volgen en betalen. Probeer het de volgende periode nog een keer of annuleer de vooraanmelding. Zo doen wij dat bij IPV Training & Advies.
In de volgende periode kun je een training volgen tussen 29 september 2022 en 31 januari 2023. Doe gerust al een vooraanmelding voor de periode daarna.
Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.
* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.
De cursus heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de cursus.
Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze cursus is mbo.
Twijfel je of je deze cursus kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 073 - 80 01 800.
De cursus start met het invullen van een leerdoelenformulier in onze digitale leeromgeving. Daarna heb je telefonisch contact met de trainer over je persoonlijke leervragen en wat je vooral wilt bereiken. We werken met afwisselende praktijkgerichte oefeningen, rollenspellen en persoonlijke feedback op jouw werkwijze en gedrag. Gedurende de cursus is er aandacht voor jouw ontwikkeling en inzetbaarheid en ontvang je tips om met leren aan de gang te blijven.
Houd rekening met ongeveer 2 uur zelfstudie per week gedurende de doorlooptijd van de opleiding.
Je ontvangt een certificaat wanneer je de gehele cursus volgt. Wij bieden daarnaast de mogelijkheid om na het volgen van deze cursus een formeel certificaat CEET (Certified Executive Engineer Trainer) level yellow te behalen. Dit is een persoonscertificering waarin wij samen werken met de certificeringsorganisatie Hobéon (onderdeel van Kiwa).
Goed nieuws! Deze cursus gaat door. Hoe dan ook. Wanneer de maatregelen van het RIVM het toelaten, trainen we klassikaal. Wij zijn ook voorbereid om digitaal te trainen wanneer klassikaal trainen niet mogelijk is. Daar hebben we inmiddels een beproefd en door deelnemers gewaardeerde aanpak voor ontwikkeld! Hierdoor kunnen wij een ‘altijd-door garantie’ bieden.
Waarom deelnemers voor onze trainingen kiezen:
Wens je een persoonlijk studieadvies of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Onze studie- en maatwerkadviseurs staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.