
Communicatie & Persoonlijke Effectiviteit
10 soorten agressie die je kunt tegenkomen tijdens je werkLeidinggeven aan een afdeling beheer & onderhoud of serviceteam is al lang veel meer dan plannen, organiseren en medewerkers motiveren. Het gaat steeds meer over professionele dienstverlening die bijdraagt aan het bedrijfsresultaat, over klantenbinding en effectieve werkprocessen. Over succesvol samenwerken binnen en buiten de eigen afdeling, over technische innovaties en het ontwikkelen en binden van medewerkers, noem maar op! Deze opleiding is speciaal voor leidinggevenden werkzaam in een technische serviceomgeving, die willen groeien in hun rol. Zowel persoonlijk als functioneel!
Na het volgen van de opleiding Leidinggeven aan serviceteams
Je versterkt deze competenties:
De opleiding Leidinggeven aan serviceteams is voor managers, leidinggevenden en coördinatoren van afdelingen Beheer & Onderhoud / Service. Zij hebben gemeen dat zij verantwoordelijk zijn om de servicedienstverlening verder te ontwikkelen en daar hun medewerkers in mee te nemen. Het niveau van de opleiding is HBO.
Wat deze opleiding uniek maakt is dat je zowel aan je persoonlijke leiderschapsontwikkeling werkt als aan een verbeterplan voor je organisatie. Loopt jouw aanpak nog in lijn met de strategie van je bedrijf? Hoe zorg je dat je rol zich ontwikkelt van “aannemer van werk” naar “businesspartner”? Hoe breng je de servicedienstverlening naar een hoger niveau? Wat zijn de knoppen om aan te draaien om meer marge te realiseren? Hoe kun je de samenwerking tussen medewerkers verbeteren en hen op afstand managen? Dit zijn typische vragen die aan bod komen in deze opleiding. Onze trainers zijn zelf actief (geweest) in de beroepspraktijk en kunnen je tijdens sessies en workshops dus perfect ondersteunen.
Tijdens de opleiding Leidinggeven aan serviceteams komen de volgende onderwerpen aan bod:
Dag 1: Persoonlijke ontwikkeling en de koers van je bedrijf
We starten bij jou als persoon. Wat zijn jouw persoonlijke kwaliteiten en wat zijn voor jou belangrijke drijfveren? En waar liggen je ontwikkelvragen waarmee je aan de slag wil?
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
In de middag start de masterclass ‘service en bedrijf’. Welke kant wil je op met de organisatie en jouw afdeling en wat zijn de uitdagingen binnen je eigen service praktijk.
Onderwerpen die aan bod komen:
Dag 2: – Leidinggeven aan presteren en verbeteren
Deze ochtend starten we met de workshop ‘Service en prestatie’. Hoe maak je de prestaties van je team transparant en welk gedrag van je medewerkers heb je nodig om deze prestaties te beïnvloeden?
Onderwerpen die aan bod komen:
De vertaling naar jouw persoonlijke bijdrage van de nagestreefde strategie en resultaten voor jouw afdeling vormt het middagprogramma van dag 2.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
Dag 3: – Intervisie en managen vanuit financieel perspectief
De ochtend van dag 3 is gereserveerd voor intervisie. Intervisie is een vorm van kennisontwikkeling in een kleine groep professionals die vergelijkbare uitdagingen gemeen hebben. Onder leiding van een procesbegeleider brengen de deelnemers praktijkvraagstukken in. Met behulp van elkaars expertise en coachvaardigheden helpen de deelnemers elkaar aan waardevolle inzichten.
De middag staat in het kader van beïnvloeden van het financiële resultaat van jouw afdeling.
Onderwerpen die aan bod komen:
Dag 4: – klantgericht leiderschap
In de ochtend werken we aan de impact die jij op jouw medewerkers kan hebben bij het versterken van langdurige klantrelaties.
Onderwerpen die aan bod komen:
’s Middags gaan we aan de slag met het thema beïnvloeden van klantgericht gedrag van jouw medewerkers
Onderwerpen die aan bod komen:
Dag 5: – intervisie en leidinggeven aan samenwerking
De ochtend van dag 5 is gereserveerd voor intervisie. Intervisie is een vorm van kennisontwikkeling in een kleine groep professionals die vergelijkbare uitdagingen gemeen hebben. Onder leiding van een procesbegeleider brengen de deelnemers praktijkvraagstukken in. Met behulp van elkaars expertise en coachvaardigheden helpen de deelnemers elkaar aan waardevolle inzichten.
In de servicedienstverlening wordt steeds meer een beroep gedaan op het vermogen om samen te werken. Zowel met collega’s als met externe partijen. Daarom leer je in de middag hoe jij het gezamenlijke resultaat op teamniveau kunt beïnvloeden.
Onderwerpen die aan bod komen:
Dag 6: – feedback op serviceverbeterplannen en peoplemanagement
Deelnemers schrijven gedurende de opleiding een zogenaamd Service-verbeterplan. In dit plan werken zij een onderwerp (vrije keuze) uit waarin zij planmatig werken aan het implementeren van een verbetering. Tijdens de ochtend van deze zesde dag presenteren de deelnemers hun onderwerp en hun vordering van het plan. Zij ontvangen tips en tops van de trainer en medecursisten ter verbetering.
De middag staat in het teken van binden, boeien en ontwikkelen.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
Dag 7: – leidinggeven op afstand
Dit laatste thema wordt ook feitelijk op afstand behandeld, dat wil zeggen dat we geheel digitaal aan de slag gaan. Gedurende één ochtend werken we digitaal aan het vergroten van de verbondenheid met de medewerker en de organisatie.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
Dag 8: – Integratie ochtend
Op deze laatste ochtend presenteert iedere deelnemer zijn of haar eindopdracht: het persoonlijke performanceplan en het service-verbeterplan. De interne opdrachtgevers (meestal de leidinggevende) en eventueel andere belangrijke stakeholders uit de bedrijven van de deelnemers worden voor deze afsluitende bijeenkomst uitgenodigd.
Onderwerpen die aan bod komen:
Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.
De opleiding heeft een studiebelasting van 88 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de opleiding.
Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze opleiding is bachelor.
Twijfel je of je deze opleiding kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 073 - 80 01 800.
Jouw persoonlijke bijdrage aan het succes van je service team staat centraal tijdens deze opleiding. De opleidingsdagen versterken jouw inzicht en vaardigheden om hiermee aan de slag te gaan. Je werkt dus aan je eigen groei, maar ook aan de groei van je team en de bijdrage aan het resultaat van het bedrijf.
Om goed voorbereid naar de bijeenkomsten te komen wordt je middels een digitaal leerplatform telkens meegenomen naar de volgende stap. Dit betekent dat je tijdens deze praktische bijeenkomsten al op jouw niveau aangehaakt bent en de juiste vragen kunt stellen aan de begeleider/trainer.
Het programma bestaat uit een mix van leer- en werkvormen. De digitale leeromgeving biedt ondersteuning en structuur om het leren te borgen. In de afzonderlijke leersessies worden korte inleidingen opgevolgd door inzicht- en persoonlijke vaardigheidsoefeningen.
Je werkt aan praktijkopdrachten, reflectieverslagen en het opstellen van een service verbeterplan. Dit plan presenteer je bij de afsluiting van de leergang. Tussentijds zijn er intervisiebijeenkomsten om op een persoonlijke wijze praktijkervaringen te delen en van elkaar te leren.
De opleiding staat onder leiding van een inspirerende adviseur/coach met bijzondere expertise op het gebied van service verlening en organisatieontwikkeling. De sessies met specifieke kennisonderwerpen worden gegeven door specialisten.
Rol van de leidinggevende
De leidinggevende/het management is actief betrokken bij jouw leertraject. Voorafgaand aan de training voer je een leerdoelgesprek met je leidinggevende.Hij begeleidt je tijdens de training bij het maken van de praktijkopdrachten. Als afsluiting van de leergang presenteer je je service verbeterplan en je persoonlijk ontwikkelplan aan je leidinggevende en committeert hij zich aan deze plannen. Zo creëer je draagvlak en commitment om je verbeterplan daadwerkelijk in te kunnen voeren in je bedrijf.
Studiebelasting
De opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten van meestal een hele dag, waarin afwisselend het accent op persoonlijke (leiderschaps)ontwikkeling en kennisontwikkeling ligt. De studiebelasting van de praktijkopdrachten bedraagt circa 2 uur per week gedurende de doorlooptijd van 6 maanden.
Ben je alle opleidingsdagen aanwezig, heb je alle werkopdrachten afgerond en je eindopdracht gepresenteerd, dan ontvang je het certificaat Opleiding leidinggeven aan serviceteams.
Wens je een persoonlijk studieadvies of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Onze studie- en maatwerkadviseurs staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.