Het STAP-budget is het ideale middel om jezelf te ontwikkelen als professional. Je kan het UWV STAP-budget inzetten voor diverse trainingen en opleidingen. Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget hoef je niet per se werk te hebben, ook mensen die op zoek zijn naar een volgende uitdaging kunnen het budget aanvragen.

Wat houdt het UWV STAP-budget in?

De Nederlandse overheid heeft het STAP-budget in het leven geroepen om jou een extra steuntje in de rug te geven om te beginnen aan een training of opleiding. Het STAP-budget van maximaal €1.000,- kun je eenmaal per jaar aanvragen. Dit kan je inzetten voor je professionele carrièreontwikkeling.

Het kan dus zomaar zijn dat je, met het STAP-budget, een gratis training kan volgen. Is de totaalprijs van je training hoger dan € 1.000,-, dan betaal je het resterende deel zelf. Uiteraard kan jouw werkgever hier ook aan bijdragen.

Let op, de Nederlandse overheid stelt jaarlijks een beperkt bedrag beschikbaar voor het STAP-budget. Dit bedrag wordt uitgespreid over zes tijdvakken vrijgegeven:

Aanvragen STAP budget vanafEerst mogelijke startdatum van je training of opleiding
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum van je training of opleiding
(binnen 6 maanden na einddatum tijdvak)
3 juli 202331 juli 202328 februari 2024
1 september 202329 september 202330 april 2024
1 november 202329 november 202330 juni 2024

De ervaring leert dat het budget aan het begin van een tijdvak snel vergeven is. Wees er dus op tijd bij als je gebruik wilt maken van het STAP-budget, want OP=OP!

De voorwaarden van het STAP-budget

Het STAP-budget is inzetbaar voor een breed scala aan trainingen en opleidingen, zolang een opleider in het scholingsregister is opgenomen. De opleider moet voldoen aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse overheid. Alle trainingen en opleidingen binnen IPV Training & Advies hebben het NRTO kwaliteitskeurmerk en voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Op persoonlijk vlak moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ouder zijn dan 18, maar jonger zijn dan de AOW gerechtigde leeftijd. Daarnaast ontvang je geen studiefinanciering en heb je in de afgelopen 24 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering ontvangen.

Gebruik jouw STAP-budget voor een opleiding bij IPV Training & Advies

Al onze trainingen opleidingen zijn geregistreerd in het scholingsregister van DUO. Sterker nog, je kan het merendeel van onze trainingen kosteloos volgen! Denk bijvoorbeeld aan de cursus Projectmanagement waarin je succesvol leert plannen, organiseren en communiceren of de training Persoonlijke effectiviteit die focust op het effectief inzetten van je kwaliteiten. Voor andere opleidingen hoef je slechts een deel zelf te betalen, zoals de opleiding Leidinggeven aan serviceteams of Human Resource Management A.

Wiebertje!Schriftelijke communicatie

Je kunt jouw STAP-budget dus gerust inzetten voor een opleiding bij IPV Training & Advies. Lees hier hoe je gemakkelijk een STAP-vooraanmelding maakt. Bij vragen kan je IPV Training & Advies altijd bereiken via 073 – 80 01 800 of via het online contactformulier.

Veelgestelde vragen over het UWV STAP-budget

Kan ik ook STAP-subsidie krijgen als mijn werkgever de opleiding betaalt?

Je kunt geen STAP-budget aanvragen voor een training of opleiding die wordt betaald door jouw werkgever. Kost de training meer dan €1.000? Dan kan jouw werkgever er wel voor kiezen om het restante bedrag te betalen. Hoe werkt dit? Maak zelf een vooraanmelding voor jouw favoriete training via de speciale STAP-inschrijfknop, waarna je met jouw aanmeldbewijs STAP-subsidie kunt aanvragen bij het UWV. Is jouw aanvraag goedgekeurd, dan sturen wij jou de factuur van het restantbedrag. Deze kan je vervolgens indienen bij je werkgever. Omdat het STAP-budget een persoonlijk budget is, kunnen wij geen facturen sturen naar werkgevers.

Kan ik de opleiding nog annuleren als ik de STAP-subsidie heb aangevraagd?

Dat is volledig afhankelijk van de status van jouw aanvraag:

  • 1. Als je jouw vooraanmeldbewijs hebt aangevraagd, maar deze is nog niet goedgekeurd dan kan je kosteloos annuleren.
  • 2. Heeft het UWV jouw STAP-subsidie goedgekeurd en wij hebben bevestigd dat de opleiding doorgaat? Dan kan je tot en met 5 dagen voor de startdatum kosteloos annuleren. Na die periode betaal je €195,- annuleringskosten.
  • 3. Heeft het UWV jouw STAP-subsidie goedgekeurd, maar wij kunnen de training niet laten doorgaan? Dan is annuleren volledig kosteloos.

Bij alle drie de situaties dien jij contact met ons op te nemen via suppoert@imkopleidingen.nl of telefonisch via 073 80 01 800. Ook dien je dit door te geven via het STAP-portaal van het UWV.

Wat is een aanmeldbewijs?

Om jouw aanvraag voor je persoonlijke STAP-budget af te ronden, heb je een STAP-aanmeldbewijs van IPV Training & Advies nodig. Dit aanmeldbewijs ontvang je per e-mail nadat je een vooraanmelding hebt gedaan op onze website. Het is niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen indien je niet in het bezit bent van dit document, dus zorg dat je een STAP-aanmeldbewijs hebt voor de start van een nieuwe aanvraagperiode.