24 januari 2024

Veel bedrijven werken projectmatig. Denk bijvoorbeeld aan de bouw of in de IT. Projectmanagers zorgen dat deze projecten in goede banen geleid worden. Denk jij er ook over om projectmanager te worden? In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie op een rij. 

Wat is een project?

In een project werken meerdere personen en partijen samen om een bepaald resultaat op te leveren, binnen een gestelde periode en budget. Het gaat meestal om een samenwerking die veel tijd en geld kost, zoals het ontwikkelen van een nieuwbouwproject of een softwareapplicatie.

Wat doet een projectmanager?

Als projectmanager heb je de dagelijkse leiding over een project. Je bent verantwoordelijk voor het succes ervan en houdt je bezig met het organiseren, coördineren en begeleiden van het project.
De rol is te vergelijken met die van een coach van een sportploeg: je voert zelf niet daadwerkelijk de werkzaamheden uit, maar bent wel nauw betrokken en verantwoordelijk voor het resultaat.

Wat is het verschil tussen een projectleider, projectmanager en projectcoördinator?

In veel organisaties betekenen deze functietitels allemaal hetzelfde. Een project bestaat uit projectleden die aangestuurd worden door de projectmanager. Soms leidt een projectmanager meerdere projecten en soms maar één tegelijk.

Bij grotere organisaties en/of enorme projecten zit er vaak nog een extra laag tussen: projectleden worden aangestuurd door een projectleider (of een projectcoördinator). Een projectmanager geeft weer leiding aan meerdere projectleiders.

In dit artikel gaan we uit van de eerste omschrijving.

Taken van een projectmanager

  • Projectdoel vaststellen: in overleg met de opdrachtgever (intern of extern) bespreek je het verwachte resultaat en de randvoorwaarden. Dit wordt ook wel de scope van het project genoemd.
  • Team samenstellen: op basis van het verwachte eindresultaat stel je een team samen om het project te realiseren. Dit projectteam kan bestaan uit interne en externe specialisten en partijen.
  • Planning maken: je bepaalt wat er allemaal moet gebeuren, wanneer wat af moet zijn en door wie het uitgevoerd wordt.
  • Voortgang controleren: je controleert of taken volgens afspraak en binnen budget worden uitgevoerd.
  • Problemen oplossen: een project verloopt in de praktijk nooit vlekkeloos. Kleine problemen los je zelf op en grote bespreek je met de opdrachtgever.
  • Communicatie met stakeholders: je geeft updates aan betrokkenen over de voortgang van het project  en stelt de projectdoelen eventueel bij op basis van feedback.

Lees ook: Hoe leid ik mijn eerste project in goede banen?

Waar werken projectmanagers?

Projecten komen in allerlei branches en vakgebieden voor. Een sprekend voorbeeld is de bouwsector waarin een projectmanager bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de realisatie van een nieuwbouwproject. Maar denk ook aan HR-projecten zoals het (her)inrichten van een nieuw functiehuis.

Belangrijke vaardigheden voor projectmanagers

  • Leidinggeven: Als projectmanager geef je leiding aan projectleden. Je moet zorgen dat de samenwerking goed verloopt en dat projectleden gemotiveerd blijven om hun werk goed te doen.
  • Plannen: Een strakke (maar realistische) planning is de basis voor een succesvol project.
  • Communicatieve vaardigheden: Als projectmanager praat je de hele dag. Met de opdrachtgever, projectleden en externe projectmanagers. Het is belangrijk om je communicatie op die verschillende groepen af te kunnen stemmen.
  • Sociale vaardigheden: Projectmanagers die aardig gevonden worden, krijgen meer voor elkaar bij de mensen die ze nodig hebben. Sociale vaardigheden spelen daar een grote rol in.
  • Problemen oplossen: Met minimale stress kunnen improviseren wanneer het niet loopt zoals gepland, is een belangrijke vaardigheid. Gelukkig kun je daar als projectmanager genoeg mee oefenen.

Salaris van een projectmanager

Het salaris van een projectmanager is erg afhankelijk van het bedrijf, de branche en het type projecten. Volgens Nationale Beroepengids is het gemiddelde salaris € 3.782 bruto en volgens data van Indeed € 4.283 bruto per maand.

Werkplek en tijden

De meeste projectmanagers werken op kantoor en tijdens kantoortijd. Van 9 tot 5 op een vaste locatie in een kantooromgeving dus. Daarbij maak je soms een uitstapje voor overleg met opdrachtgevers of breng je een bezoek aan de projectlocatie, zoals op de bouw.

Welke opleiding is nodig om projectmanager te worden?

Heb je het gevoel dat projectmanager worden écht iets voor jou is? Een specifieke opleiding bestaat niet, maar er wordt in vacatures meestal wel om hbo-niveau gevraagd. Ook is het handig als je een studie hebt gevolgd die aansluit bij de branche. Als projectmanager in de bouw heb je bijvoorbeeld een streepje voor als je bouwkunde hebt gestudeerd.

Projectmanager worden

De meeste projectmanagers groeien door vanuit hun rol als specialist. Of ze beginnen als assistent-projectmanager waarbij ze de projectmanager ondersteunen in zijn rol.

Daarbij is het handig om specifieke vaardigheden te ontwikkelen en kennis op te doen over projectmatig werken. Dat leer je tijdens een training of cursus.

Advies over welke training het beste aansluit bij jouw leerwensen? Neem contact op via 0172-423456 of vul het formulier in voor vrijblijvend studieadvies op maat.

Meer artikelen over projectmanagement

Denk je erover om projectmanager te worden? In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie op een rij gezet. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over projectmanagement

Projectmanager worden? Doe de belangrijkste kennis en vaardigheden op tijdens de cursus Leidinggeven aan projecten.

Ontdek de cursus
Thema Projectmanagement