23 januari 2024

Het tekort aan ervaren technisch personeel loopt steeds verder op. Hoe zorg je als bedrijf voor voldoende vakmensen? Eerder schreven we over mogelijke oplossingen voor bedrijven met een technici tekort. In dit artikel richten we ons op werving en selectie van technisch personeel.

Op zoek naar technisch personeel

Vrijwel alle beroepsgroepen hebben in 2023 een groeiend tekort aan personeel. Ook in de techniek. Eind 2022 stonden er bijvoorbeeld nog 81.800 vacatures open voor technische beroepen. En dat aantal neemt alleen maar verder toe.

Voor ervaren technici liggen de banen voor het oprapen. Het is dan ook niet vreemd dat ze van baan wisselen als bij een ander bedrijf een beter aanbod ligt. Binden, boeien en behouden is daarom voor bedrijven aan de orde van de dag.

Tegelijkertijd moeten bedrijven hun werving- en selectieproces omgooien. Waar het lange tijd voldoende was om een nieuwe vacature op de website te zetten, red je het daar nu echt niet meer mee. Als bedrijf zul je zelf actief op zoek moeten naar technisch personeel. En daarbij een aanbod neerleggen dat niet te negeren valt.

Technisch personeel werven met deze 7 praktische tips

1. Online zichtbaarheid

Waarschijnlijk een open deur, maar toch. Plaats vacatures voor nieuw personeel op je eigen website, maar ook op verzamelsites als Indeed en Nationale Vacaturebank. Deel je vacatures in je nieuwsbrief en op je social mediakanalen. Reserveer budget om je vacatures bij de juiste mensen onder de aandacht te krijgen.

2. Focus op je aanbod

Met een goede vacaturetekst trek je kandidaten als een magneet naar je toe. Omdat er meer vraag dan aanbod is, moet je de baanzoeker overtuigen om bij jou te solliciteren en niet bij de concurrent. Richt je in je tekst daarom niet op wat het schaap met de vijf poten allemaal moet kunnen en weten, maar vooral op wat je als organisatie te bieden hebt.

Denk aan flexibiliteit in uren en dagen, ouderschapsverlof, ondersteuning bij energiekosten, een fijne werksfeer en een concurrerend salaris. Maak cijfers concreet en laat bijvoorbeeld weten wat het salaris is. Of in ieder geval de range. Doe je dat niet, dan gaat een sollicitant er automatisch vanuit dat het aanbod karig zal zijn. Next!

3. Eenvoudig sollicitatieproces

Ben je op zoek naar jonge mensen? Vraag dan niet om een ouderwets cv en motivatiebrief. En ‘je hoort binnen twee weken van ons’ kan écht niet meer. Geef aan dat een enthousiast WhatsApp-berichtje voldoende is en maak zo snel mogelijk een afspraak na het eerste contact. Een fysieke eerste kennismaking is trouwens ook nergens voor nodig. Videocalls zijn we ondertussen allemaal wel bekend mee, toch?

4. Jobcarving

Met jobcarving bedoelen we stukjes van functies afhakken om nieuwe banen te creëren. Door simpele taken aan minder gekwalificeerd personeel over te laten, hebben specialisten meer tijd om te doen waar ze goed in zijn. Je hebt dan minder opgeleid personeel nodig om hetzelfde werk te kunnen doen en kunt gaan vissen in een grotere vijver.

5. Open hiring

Open hiring sluit goed aan bij de vorige tip. Hiermee wordt werving bedoeld zonder sollicitatieproces. Kandidaten kunnen zich aanmelden voor een baan en als ze geselecteerd worden kunnen ze meteen aan de slag. Op de werkvloer merk je dan vanzelf wat iemand in zijn mars heeft en of hij geschikt is voor de baan. Handig als je op zoek bent naar mensen die graag in de techniek willen werken, maar geen scholing hebben gehad.

6. Werving door huidig personeel

Het netwerk van je huidige personeelsbestand is een goudmijn. Vraag of ze nieuwe vacatures willen delen op social media en beloof een riante aandraagbonus als iemand voor een nieuwe collega zorgt. Bijkomend voordeel van deze strategie is dat er al een voorselectie is gedaan. Niemand heeft zin in een nieuwe collega waar hij niet van op aankan.

7. Praktijkopleiding

Leren tijdens het werk noemen we praktijkopleiding. Een slimme manier om de aanwas van nieuwe collega’s te vergroten. Begeleid studenten en zijinstromers op de werkvloer. Voor hen een mooie kans om het vak te leren en jij hebt meteen extra handjes. Na de opleiding biedt je goede studenten natuurlijk een baan aan. In onze cursus Praktijkopleider en training Werkplekbegeleider leer je er alles over.

De beste manier om werving en selectie van technisch personeel anno nu meester te worden, is met de training RecruitmentEcht een training van deze tijd over onderwerpen als social media recruitment, referral recruitment en artificial intelligence.

de opleiding Human Resource Management A. Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw leerwensen? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier op onze website of bel 0172-42 34 56.

Veelgestelde vragen over werving en selectie technisch personeel

Hoe werf je technisch personeel?

Tegenwoordig is een vacature op je website zetten niet meer voldoende. Technisch personeel werven doe je door gebruik te maken van het netwerk van je huidige personeelsbestand, door je vacature online te promoten en creatief om te gaan met het sollicitatieproces. Bijvoorbeeld door middel van open hiring of job carving.

Wat valt er onder werving en selectie?

Met werving en selectie bedoelen we het aantrekken en in contact komen met potentieel nieuw personeel. Het schrijven en onder de aandacht brengen van vacatures zijn daarbij de belangrijkste onderdelen.

Waarom is gekwalificeerd technisch personeel tegenwoordig schaars?

Steeds minder studenten schrijven zich in voor technische opleidingen. Daardoor droogt de aanwas van geschoolde vakmensen op. Terwijl er juist meer vraag naar techniek dan ooit is. Ook speelt vergrijzing in rol, heeft de technische branche geen optimaal imago en kan de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven beter.