15 maart 2017

Maak kennis met schrijftrainer Ellis. Ellis Buis, IPV schrijftrainer en –coach; enthousiast, (v)aardig, met een passie voor taal en een groot inlevingsvermogen voor mensen die niet zoveel met taal hebben. We leggen Ellis vijf schrijfvragen voor.

Kan iedereen zijn schrijfvaardigheden verbeteren?

“Absoluut, daar ben ik 100% zeker van. Ik heb al heel veel mooie dingen gezien, en snelle resultaten geboekt met deelnemers. Het is belangrijk dat technici zich schriftelijk goed uitdrukken. Denk maar aan het belang van eenduidig vastleggen van acties in een servicelog, of hoe helder een instructie moet zijn wil deze eenvoudig en goed uitgevoerd worden.”

Wat is dan een goede aanpak?

“Er is niet één aanpak. Er zijn geen standaarddeelnemers en er is geen standaardmateriaal. Ik werk met leervragen: gaat het om spelling, of om opbouw van een servicelog of memo? Of is de vraag hoe je korte zinnen maakt die kloppen en je lezer overtuigen? Op basis daarvan bespreek ik met mijn deelnemers wat de aanvliegroute wordt“.

Wat zijn de onderwerpen van je trainingen?

“Voor IPV hebben we de schrijftrainingen in een paar overzichtelijke trajecten opgesplitst. Zakelijk corresponderen is met name bedoeld voor mensen die veel klantcontact onderhouden of offertes moeten schrijven. Taal en spelling voor technici is een soort basistraining. Daarin kijken we echt alleen naar spelling en zinsbouw. Maar een training kan zich ook richten op bondig schrijven voor engineers die rapporten moeten achterlaten op een site of projectleiders die instructies moeten schrijven”.

Wat is de meerwaarde van schrijven voor een technicus?

“De techniek verandert en wordt complexer. Dat stelt andere eisen aan technici. Ze moeten mondeling goed kunnen communiceren, maar ook schriftelijk. Dat gaat om het vastleggen van informatie in verschillende media, ook digitaal, en ook om kunnen uitleggen, instrueren en adviseren”.

En als schrijven me nou gestolen kan worden?

“Dan moeten we het nog maar eens hebben over de meerwaarde van een schrijftraining voor jou en je organisatie. Ik vind motivatie een sleutelwoord. Niks is zo erg als een deelnemer die zegt: ‘van mij hoeft het niet, maar ik moet van mijn baas’. Schrijven is een ambacht: als je wilt leren en oefent, dan word je er goed in. En als jij echt wilt, ga ik heel ver om het je te leren”.

Direct jouw teksten verbeteren met tips van Ellis

Wil je een open training volgen? Twijfel je of een schrijftraining zin heeft en of het meerwaarde kan hebben in je werk? Stuur je tekst (verzameling e-mails/ handleiding/ instructies/ rapport/ log of blog) naar ipv@ipv.nl.

Je krijgt 3 tips van Ellis waarmee je direct jouw tekst kunt verbeteren.

Wil je een incompany training organiseren voor je bedrijf?

Twijfel je over de zakelijke correspondentie en of schrijftraining meerwaarde kan hebben voor de business. Bel even met Ellis om af te stemmen welke teksten voor een analyse kunnen worden gebruikt T 073 – 8001 800.

Je krijgt 3 tips van Ellis waarmee je direct de correspondentie in je bedrijf kunt verbeteren.