16 maart 2022

Vitaliteit op de werkvloer staat hoog op de HR-agenda. Maar wat is vitaliteit eigenlijk precies en waarom is vitaliteit belangrijk voor de medewerker en voor de organisatie? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen én 5 tips waarmee jij medewerkers stimuleert om meer oog te hebben voor hun eigen vitaliteit.

Wat is vitaliteit?

Als je vraagt wat mensen onder vitaliteit op de werkvloer verstaan, dan komen er vele antwoorden. Denk aan: het gevoel hebben dat je leeft, veel energie hebben, enthousiasme voelen voor wat je doet, het ervaren van flow, het hebben van veerkracht, energie en motivatie en goed in je vel zitten, zowel mentaal als fysiek. Bij IMK Opleidingen vinden we dat vitaliteit draait om het hebben van energie, gemotiveerd zijn, je talenten kunnen benutten, fysiek fit zijn en mentaal weerbaar.

Voordelen vitale medewerkers

Voor werkgevers is het stimuleren van vitaliteit belangrijk, en niet alleen omdat het een positief effect heeft op het ziekteverzuim. Vitale medewerkers zitten vol energie, zijn positief en hebben daarmee ook een positieve invloed op hun omgeving. Collega’s én klanten profiteren daar dus van. Ze zijn gemotiveerd om doelen te halen en beter in staat om met veranderingen en tegenslagen om te gaan.

Vitaliteit is voor de medewerker zelf natuurlijk ook van belang, maar vaak zien mensen zelf niet zo snel de voordelen of ze zien niet hoe ze zich vitaler kunnen gaan voelen. Denk bijvoorbeeld aan monteurs of medewerkers in de bouw, die gewend zijn om niet te zeuren en gewoon door te gaan, ook als ze minder fit zijn. Die halen hun schouders op bij het onderwerp vitaliteit. Terwijl de voordelen ook voor hen zelf erg groot zijn. Vitale medewerkers zijn gezonder, ze hebben meer energie, zitten lekker in hun vel en hebben meer werkplezier. Met de volgende tips stimuleer je meer vitaliteit bij je medewerkers, zonder het op te leggen.

5 tips voor meer vitaliteit op de werkvloer

Tip 1. Goed voorbeeld doet goed volgen

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt: deze gouden regel is ook bij vitaliteit van toepassing. Want zeggen dat je vitaliteit belangrijk is om vervolgens geen ruimte te bieden voor een pauze om een frisse neus te halen? Dan sla je de plank mis. Laat zien dat vitaliteit belangrijk is voor iedereen. Geef teamleiders de ruimte om vitaliteit uit te dragen op zo’n manier dat het goed bij hen en hun team past.
Bespreek met de teamleiders het belang van vitale medewerkers en de rol en verantwoordelijkheid die zij als leidinggevenden hierin hebben.

Tip 2. Verplicht medewerkers tot niets en maak het persoonlijk

Hoe meer je als werkgever aandringt op het vitaler worden van medewerkers, hoe groter de kans op weerstand. Geef ze niet het gevoel dat ze iets moeten doen, maar zorg ervoor dat ze het zelf willen. Maak vitaliteit persoonlijk. Stel dat je medewerker vaak last heeft van zijn rug. Dit kun je als teamleider met hem bespreken en laten zien welke mogelijkheden er zijn om zijn rugpijn te verminderen. Bijvoorbeeld door regelmatig te wandelen, pauzes te nemen en werkzaamheden af te wisselen.

Geef voorlichting, verspreid ideeën, beloon eigen initiatieven, zorg voor begeleiding en maak de voordelen van vitaliteit zichtbaar. Geef vitaliteit en alles wat daarbij hoort positieve aandacht zodat je medewerkers ervan uit zichzelf iets mee willen.

Wat ook kan werken, is om vitaliteit te belonen: denk aan extra vakantiedagen wanneer je niet rookt of dat je je sportschoenen mag declareren.

Tip 3. Maak de basis op orde

Zorg ervoor dat je de basisfaciliteiten op orde hebt. Denk aan een goede werkplek waarbij iemand verschillende houdingen kan aannemen of kan afwisselen tussen activiteiten. Prettige verlichting, reminders dat het tijd is voor een pauze, goede temperatuur en ventilatie. Maar ook een jaarlijkse gezondheidscheck kan een medewerker bewust maken van het belang van een goede gezondheid. Een dergelijk preventief medisch onderzoek kun je niet verplichten, maar het aanbieden doet wel iets met de bewustwording. Zeker als het de normaalste zaak is dat je een dergelijk onderzoek laat doen (goed voorbeeld doet goed volgen gaat ook hier op).

Tip 4. Zorg voor een aanbod van gezond eten

In veel organisaties staan snoep- en frisdrankautomaten of staan er droppotten en koekjes in de kast. Een eenvoudige stap is om die te vervangen door gezonde snacks en vruchtensappen. En als er een kantine is, dan kan ook daar gezonder eten op het menu komen. Doe dit niet in één keer, dat roept weerstand op. Vervang stap voor stap het aanbod door gezondere alternatieven.

Maak op tijd en gezond eten een prioriteit. Samen lunchen versterkt de samenwerking tussen collega’s en zorgt ervoor dat er een vast moment is waarop iedereen even stopt met werken.

Op tijd pauzes nemen is sowieso een belangrijk element voor meer vitaliteit.

Tip 5. Maak vitaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Als vitaliteit op de agenda komt te staan, is het vaak zo dat er van bovenaf allerlei maatregelen worden genomen en initiatieven worden opgezet. Het is effectiever om vitaliteit belangrijk te maken en het aan de medewerkers zelf over te laten hoe ze dit willen vormgeven. Misschien zijn er collega’s die samen willen sporten of lunchwandelen. Een medewerker die van koken houdt en die een workshop gezonde voeding wil geven. Het is belangrijk ruimte te geven aan eigen ideeën.

Vitaliteit is een onderwerp dat gevoelig kan liggen, zeker als er druk wordt uitgeoefend om vitaler te worden. Dan kunnen medewerkers het als betuttelend ervaren. Met bovenstaande tips laat je zien dat vitaliteit belangrijk is en dat het aan de medewerker zélf is of en hoe hij aan zijn eigen vitaliteit wil werken.

Verder ontwikkelen?

Wil je je als HR-medewerker nog verder ontwikkelen en een stevige basis leggen voor jouw verdere HR-loopbaan? Met de opleiding Human Resource Management A ontwikkel en versterk je zowel jouw persoonlijke als specifieke HR-competenties. Zit het met jouw basis goed maar wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in de wetgeving en welke gevolgen dat heeft voor jouw organisatie? Kijk dan bij de cursus Arbeidsrecht, arbeidscontract en ontslag.

Twijfel je welke opleiding of training het beste bij jou past? Onze studieadviseurs staan voor je klaar en helpen je graag met een vrijblijvend advies. Je bereikt ze via 073 80 01 800 of ipv@ipv.nl.

Vitaliteit op de werkvloer, hoe kan ik dat stimuleren?

Vitaliteit op de werkvoer stimuleer je door vitaliteit hoog op de agenda te zetten, maar niets te verplichten. Geef het goede voorbeeld, zorg voor gezonde snacks, maak vitaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Hoe zorg ik voor meer vitale medewerkers?

Meer vitale medewerkers krijg je door vitaliteit belangrijk te maken. Zorg voor voldoende pauzes, laat teamleiders het goede voorbeeld geven, en beloon goed gedrag.