27 maart 2018

Ondernemende werknemers geven je bedrijf een voorsprong op de concurrentie. Uit onderzoek blijkt dat ondernemende werknemers de winst van een bedrijf met wel 25% kunnen laten groeien.

Ondernemende werknemers nemen initiatief om zaken te verbeteren of nieuwe dingen in gang te zetten, zijn betrokken, denken mee, nemen verantwoordelijkheid, delen ideeën en suggesties en zijn niet bang fouten te maken of een afwijkende mening te laten horen. Eigenschappen waarmee je kunt inspelen op kansen in de markt. En waarmee je je concurrenten een flinke stap voor blijft.

Hoe komt het toch dat veel mensen als ze aan het werk gaan ‘s ochtends hun talenten aan de kapstok lijken te hangen? Mensen zijn in de avonduren of in het weekend voorzitter van de voetbalvereniging of coach van het hockeyteam. Ze beslissen over het kopen van een auto en een huis en over de afsluiting van een hypotheek. Hoe zorg je er nou voor dat je werknemers niet alleen privé maar ook op hun werk zelfstandig beslissingen nemen en hun kwaliteiten laten zien? En zich dus gedragen als ondernemende werknemers?

Je kunt als werkgever je medewerkers niet dwingen ondernemend te zijn. Een ondernemende houding moet uit de mensen zelf komen. Maar je kunt wel de juiste voorwaarden scheppen voor ondernemerschap. Hoe doe je dat?

Tips om je organisatie ondernemender te maken:

1. Pas je leiderschapsstijl aan

‘Als je mensen wilt laten groeien, moet je er niet bovenop gaan zitten’. Een prachtige uitspraak uit het razend populaire tv-programma De luizenmoeder. Geef je medewerkers de ruimte, controleer en manage minder, stel veel vragen en bekrachtig gewenst gedrag: maak veel complimenten. Geef hen het gevoel dat ze gezien worden en belangrijk zijn.

Houd het menselijk: wees niet de almachtige die het allemaal weet en alles kan regelen. Laat ook fouten zien en vraag hulp als je iets niet weet. En last but not least: houd op met denken voor mensen; zet hen zelf aan het denken.

2.Schep een ondernemend klimaat

Ondernemerschap is alleen mogelijk in een klimaat waarin medewerkers de ruimte krijgen om risico’s te nemen en fouten te maken. Waarin initiatieven worden aangemoedigd en je als leidinggevende vertrouwen uitstraalt naar de medewerkers. Jouw rol als leidinggevende: faciliteren en ondersteunen.

3. Wees transparant en deel veel

Deel je ondernemersvisie zodat je mensen weten waar jullie naartoe gaan en wat de doelen zijn. Wees helder over je verwachtingen. Zo schep je de kaders waarbinnen je medewerkers initiatieven kunnen ontplooien.

4. Geef meer autonomie

Ondernemende werknemers nemen zelf het initiatief om zaken te verbeteren, zijn onderzoekend, nieuwsgierig en betrokken, ze denken mee en nemen verantwoordelijkheid.

Als je hen meer autonomie geeft, komen die kwaliteiten beter tot hun recht en doen zij hun werk met meer plezier.

5. Haal ondernemerservaring in huis

Niets is zo besmettelijk als enthousiasme. Het is dan ook een prima idee om een enthousiaste zzp’er aan te nemen, al is het maar voor een of twee dagen per week. De kans is groot dat zijn ondernemende houding ook op de anderen overspringt.

6. Laat werknemers meedelen in de successen

Een enorme open deur: mensen lopen harder als ze er financieel beter van worden. Als je medewerkers laat meedelen in de winst, prikkel je hen om zich nog meer in te zetten.

Gratis adviesgesprek?

Wil je ook meer ondernemerschap binnen je organisatie? Bel dan met 073 – 8001 800 en vraag een gratis adviesgesprek aan. Je kunt ook het contactformulier op onze site invullen. We bellen je graag terug.

Auteur: Tineke Kanters