31 maart 2022

Op 1 maart 2022 was het zover: het STAP-budget aanvragen ging van start. Het STAP-budget is een budget van € 1.000 vanuit de overheid voor bijna iedere burger, te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en om- en bijscholing. De animo was zo groot dat het STAP-portaal waar de aanvraag ingediend moest worden bijna een dag niet te bereiken was. Ook bij ons stond de telefoon roodgloeiend. Binnen drie dagen was het STAP-budget voor dit eerste tijdvak op, gelukkig zijn er dit jaar nog vier momenten om het budget aan te vragen. En dan komen we direct uit bij het eerste misverstand; namelijk dat de STAP-subsidie voor 2022 al op is.

We krijgen veel vragen over het STAP-budget en er blijkt nog veel niet duidelijk te zijn. Onze studieadviseur Sylvia Minderhoud zette de zeven grootste misverstanden over het STAP-budget aanvragen op een rij.

7  misverstanden over het aanvragen van STAP-budget

Misverstand 1: Het STAP-budget voor 2022 is al op

Dit is niet waar. Om te voorkomen dat het STAP-budget in één ronde opgaat, heeft de overheid het budget opgedeeld in meerdere tijdvakken waarin de STAP-subsidie aangevraagd kan worden.
In totaal is er in 2022 €160 miljoen STAP-subsidie beschikbaar dat in vijf tijdvakken wordt vrijgegeven: per 3 juli 2023, 4 september 2023 en 1 november 2023.
Om te zorgen dat je een grotere kans maakt voor toewijzing van de subsidie is het belangrijk om ruim voor het nieuwe tijdvak jouw STAP-vooraanmeldbewijs te regelen. Dit doe je door je in te schrijven voor een training naar keuze bij een opleidingsinstituut dat trainingen via het STAP-budget mag aanbieden, zoals IPV Training & Advies.

Misverstand 2: Je moet ingeschreven staan als werkzoekende bij het UWV om gebruik te kunnen maken van de STAP-regeling

Dit is niet waar. Het STAP-budget is bedoeld voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en niet AOW-gerechtigd is. Ook mag je geen andere vormen van studiefinanciering ontvangen. Wij hebben alle voorwaarden hier op een rij gezet.

Het UWV is enkel de instantie die de subsidie toekent en uitkeert, je hoeft dus niet ingeschreven te staan.

Misverstand 3: Als je de STAP-subsidie niet toegekend hebt gekregen, moet je de training of opleiding zelf betalen

Dit is niet het geval. Als je de subsidie niet toegekend hebt gekregen, helpen we jou graag verder met één van de volgende drie opties:

  • Optie 1: Wil je de training alsnog volgen met de STAP-subsidie? Dan kun je in het volgende tijdvak een nieuwe aanvraag doen. In sommige gevallen kun je opnieuw een aanvraag doen voor dezelfde startdatum. Het kan ook zijn dat we samen een nieuwe startdatum uitzoeken. Je ontvangt dan van ons een nieuw vooraanmeldbewijs en je kunt een tweede poging doen om het STAP-budget aan te vragen.
  • Optie 2: Je kiest ervoor om de training toch op de specifieke datum te volgen en je betaalt de training zelf, of vraagt je werkgever dit te betalen. Vergeet dit niet aan ons door te geven wanneer je de subsidie niet toegekend hebt gekregen.
  • Optie 3: Je ziet af van het volgen van de gekozen training. Dat vinden wij jammer, maar daar doen we absoluut niet moeilijk over. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om dit te bespreken.

Misversand 4: Je kon alleen op 1 maart 2022 het STAP-budget aanvragen

Dit is niet waar. Er zijn jaarlijks meerdere momenten waarop je een aanvraag kunt indienen. In 2022 kan dit op vijf momenten en in 2023 op zes momenten. Hierbij geldt wel: op = op. Ons advies is om zo snel mogelijk op de eerstvolgende aanmelddatum een aanvraag in te dienen.

Misverstand 5: Ik moet de training eerst zelf betalen

Dat klopt niet. Het UWV betaalt de toegekende STAP-subsidie aan de opleider. Als jouw training duurder is dan € 1.000 incl. btw, dan moet je wel zelf het restbedrag betalen. Hiervoor ontvang je een factuur die betaald moet zijn voordat je start met de training. Je kunt eventueel met je werkgever afspreken dat zij het restbedrag betalen. Bij veel organisaties is er ook een opleidingsbudget beschikbaar. Ga in gesprek met jouw leidinggevende of een HR-medewerker om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Misverstand 6: Het STAP-budget vervangt het persoonlijke opleidingsbudget vanuit de werkgever

Het opleidingsbudget dat je bij je werkgever hebt, staat los van het STAP-budget. Sterker nog: het STAP-budget is een persoonlijk budget waarover je werkgever geen zeggenschap heeft. Je kunt het budget dus ook inzetten voor een training die niet aansluit bij je huidige werkzaamheden. Het budget is bijvoorbeeld ook bedoeld om je te kunnen omscholen naar een ander vakgebied.

Misverstand 7: Het aanvragen van het STAP-budget is heel ingewikkeld

Dat valt gelukkig mee, je vraagt het STAP-budget aan in vijf eenvoudige stappen:

  • Stap 1: kies de training uit die je wilt volgen;
  • Stap 2: schrijf jezelf in voor de training en ontvang het STAP-vooraanmeldbewijs van de opleider;
  • Stap 3: vul de startdatum van je training in bij het STAP-portaal en doe je aanvraag. Zorg dat je jouw DigiD en het STAP-vooraanmeldbewijs bij de hand hebt. Dien je aanvraag zo vroeg mogelijk in op de eerste dag van het tijdvak, want de aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Bij het eerste tijdvak was het budget voor dat tijdvak binnen drie dagen op.

In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe het STAP-portaal werkt.

  • Stap 4: uiterlijk 28 dagen nadat je de aanvraag gedaan hebt, krijg je bericht van het UWV. Als je de subsidie toegekend krijgt, wordt ook de opleider daarover geïnformeerd en zetten we jouw vooraanmelding om in een definitieve aanmelding voor de training die je wilt volgen;
  • Stap 5: Je hebt jouw aanvraag voltooid en kunt de training gaan volgen. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de training krijg je van ons bericht over doorgang en toegang tot de online leeromgeving.

Wij begeleiden jou stap voor stap bij het hele proces.

We hebben hiermee zeven misverstanden rechtgezet, maar er is nog één misverstand dat studieadviseur Sylvia Minderhoud wil benoemen.

Misverstand 7 + 1: Op de eerste dag van het tijdvak vraag je je STAP-budget aan bij de opleider waar je je training wilt volgen

Dit is niet het geval: je doet op de eerste dag van het tijdvak de aanvraag bij het UWV via het STAP-portaal. Daarvoor heb je wél een vooraanmeldbewijs nodig en die ontvang je van de opleider waar je de training wilt volgen. Het is dus belangrijk dat je je ruim voor de eerste datum van een nieuw tijdvak inschrijft voor een training naar keuze. Zo kan de opleider jouw vooraanmeldbewijs op tijd in orde maken en aan jou opsturen.

Meer weten?

We hebben een special podcast opgenomen over de STAP-regeling. Onze redacteur Lieke van der Kroon gaat hierin met Nicole Eggermont, directeur van IPV Training & Advies, in gesprek over hoe je dit budget in kunt zetten voor talentontwikkeling. Bovendien legt ze uit hoe je het aan kunt vragen.

Of luister de podcast via Spotify.

Welke training ga jij volgen?

Heb jij voor dit jaar nog geen training uitgezocht met STAP-budget? Bekijk dan hier ons complete aanbod waarvan je de meeste zelfs helemaal kosteloos kunt volgen.

Wiebertje!Schriftelijke communicatie

Heb je nog meer vragen over het STAP-budget? Download dan hieronder ons gratis informatiepakket: Alles over het STAP-budget. Of neem contact met ons op via 073 – 80 01 800 of via ipv@ipv.nl.