26 februari 2020

Een belangrijke reden voor bedrijven om te investeren in soft skills is dat sociaalvaardige medewerkers tegenwoordig echt het verschil maken. Technische (vak)kennis vind je bij alle bedrijven, daar win je het niet mee.

Je onderscheidt je wel als je medewerkers initiatieven tonen, samenwerking op gang weten te brengen, vriendelijk en helder uitleg geven bij een rapportage en assertief zijn om meerwerk te voorkomen en veiligheid te borgen. Soft skills maken technici nog waardevoller. ‘Zo, die verstaat zijn vak!’ Negen van de tien keer is dit een reactie op een servicemonteur die zich inleeft in het probleem van de klant en er alles aan doet dat probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Soft skills: onmisbare vaardigheden in een snel veranderende wereld

De persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden van mensen zijn minstens zo belangrijk als de technische bekwaamheid van mensen. De grootste risico’s dat het mis gaat in het werk zijn niet van puur technische aard, maar worden veroorzaakt door een tekortkoming in de soft skills. Medewerkers zullen vaardigheden moeten ontwikkelen om mee te kunnen in de snel veranderende omgeving met een overkill aan informatie. Dat vraagt om vaardigheden als zelfstandig kunnen plannen, organiseren, flexibel omgaan met veranderingen, aandacht geven, empathisch zijn, jezelf sturen.

En er is nog een reden dat soft skills almaar belangrijker worden: steeds meer technische vaardigheden worden geautomatiseerd. Mensen kunnen nog zo veel vakkennis hebben, maar zodra de automatisering om de hoek komt kijken, is die ineens minder waard. Juist degenen die over technische én goede sociale vaardigheden beschikken, zullen in staat zijn om flexibel en actief met deze verandering om te gaan.

Populaire vaardigheden

Steeds meer technische organisaties kijken naar de soft skills van de werknemer. Een goede combinatie van hard skills en soft skills maken elke werknemer onmisbaar. Populaire vaardigheden die organisaties als waardevol ervaren:

  • 1. Probleemoplossend vermogen
    Creatieve oplossingen, daar houden organisaties van. De tijd van googelen is voorbij.
  • 2. Aanpassingsvermogen
    Niets is en blijft hetzelfde. Mee kunnen bewegen en je makkelijk aanpassen aan wijzigingen en veranderingen is nodig om efficiëntie te handhaven.
  • 3. Timemanagement
    Prioriteiten stellen, werk is op tijd af en het is kwalitatief goed. Rede is dat werknemers de tijd nemen voor prioriteiten, wat zowel voor werknemer als organisatie positief is.
  • 4. Organisatievermogen
    Proactief zijn, vragen stellen en goed luisteren en onthouden. Daar maak de werknemer zich sterk mee.
  • 5. Verbale communicatie
    Communiceren is essentieel voor presentaties, om mensen te overtuigen of duidelijkheid te bieden. *Bron: iCIMS

Soft skills ontwikkelen

Er zijn goede mogelijkheden en ervaringen om soft skills te ontwikkelen met intervisie en scrum, en andere verbetertrajecten op de werkvloer. De trajecten leveren concrete (verbeter)resultaten en hebben een positieve invloed op de creatieve, communicatieve en samenwerkingsvaardigheden van de medewerkers.

Leren en ontwikkelen krijgen vaak een flinke boost door een training te volgen en een aantal dagen heel intensief bezig te zijn met nieuwe vaardigheden, en die nieuwe kennis en dat nieuwe gedrag direct op het werk toe te passen. Vooral als ze ondersteund worden door een leeromgeving die stimuleert dat mensen blijven oefenen met wat ze in de training leren. Bij IPV kan dat.

Gratis adviesgesprek?

Meer informatie of advies over leren en ontwikkelen in je organisatie. Neem contact op met Nicole Eggermont n.eggermont@ipv.nl of T 073 – 8001 800