10 januari 2024

Je werkt al jaren als uitvoerend specialist in de techniek. Je ligt goed in de groep, doet het werk met plezier en krijgt altijd een goede beoordeling. Wanneer je hoort dat je leidinggevende weggaat, zie je een mooie kans om door te groeien. Maar is operationeel leidinggeven wel wat voor jou? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is operationeel leidinggeven?

Laten we bij de betekenis beginnen. Operationeel leidinggeven draait om het beheren van de dagelijkse operatie binnen een bedrijf, team of afdeling.

De operationeel leidinggevende is verantwoordelijk voor de productiviteit van een groep uitvoerende medewerkers en de kwaliteit van de output. Meestal niet in een kantooromgeving, maar bijvoorbeeld in de techniek, industrie of serviceverlening.

Operationeel leidinggeven bevindt zich op het snijvlak tussen strategie en uitvoering. Je bedenkt niet hoe het werk gedaan moet worden, maar zorgt dát het wordt uitgevoerd en op de juiste manier.

Taken van een operationeel leidinggevende

De exacte taken van een operationeel leidinggevende zijn sterk afhankelijk van de branche en het bedrijf waar je werkzaam bent. Om je een idee te geven van het takenpakket, zetten we veelvoorkomende taken op een rij.

  • Aansturen, instrueren, delegeren, coachen en begeleiden op de werkvloer.
  • Meewerken in het operationele team.
  • Nieuw personeel aannemen en wegwijs maken.
  • Toezien op (en monitoren van) de dagelijkse operatie.
  • Toezien op naleving van veiligheidsinstructies.
  • Het werkproces analyseren en mogelijke verbeteringen in kaart brengen.
  • Veranderingen in het werkproces implementeren.
  • Rapporteren aan directie.

Belangrijke eigenschappen en vaardigheden

Veel operationeel leidinggevenden zijn doorgegroeid vanuit hun rol als uitvoerend medewerker. Ze kennen het werk als geen ander, maar bezitten ook de leiderschapsvaardigheden die nodig zijn.

Een operationeel leidinggevende

  • Heeft specialistische kennis van het uit te voeren werk;,
  • Kan praktisch aansturen op de werkvloer;
  • Behoudt overzicht op de operatie en de beschikbare middelen en tijd;
  • Kan denken in processen;
  • Ziet het grotere plaatje waarvan de operatie deel uitmaakt;
  • Is een mensenmens. Toont betrokkenheid in medewerkers en zorgt voor een prettige werksfeer;
  • Durft los te laten en autonomie te bieden. Maar kan ook aansturen op detailniveau als daarom gevraagd wordt;
  • Communiceert effectief met andere afdelingen;
  • Heeft voldoende ruimte om onverwachte zaken op te pakken.

Let op voor deze valkuilen

Aan de andere kant zijn er ook zaken waar een operationeel leidinggevende op kan stuklopen.

Te veel zelf doen is een belangrijke valkuil. Als medewerkers een taak nog niet onder de knie hebben, zorg jij ervoor dat ze het aanleren. Als je taken steeds overneemt, leren ze het niet en blijf je in je uitvoerende rol hangen.

Een andere valkuil is te gericht zijn op de korte termijn. Natuurlijk betekent operationeel leidinggeven ook brandjes blussen. Maar zodra je een patroon herkent, moet de structuur op de schop.

Operationeel leiderschap is mensenwerk. De manager die de operatie vanuit zijn kantoor begeleidt en nooit op de werkvloer te zien is, hoeft op weinig waardering te rekenen. En zeker niet op een stap extra of verhoogde productiviteit.

Ontwikkel je operationele leiderschapsvaardigheden

Beginnend operationeel leidinggevenden zijn vaak een ster in het uitvoeren van de operatie, maar missen de leiderschapsvaardigheden om van hun nieuwe functie een succes te maken. Tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer stomen we je in korte tijd klaar om leiding te geven aan een operationeel team.

Daarnaast bieden we trainingen aan voor meer ervaren teamleiders die zich willen ontwikkelen in bepaalde deelgebieden. In de training Coachend leidinggeven leren leidinggevenden het zelfsturend vermogen van hun medewerkers vergroten. De training Omgaan met cultuurverschillen en de training Omgaan met generatieverschillen is voor leidinggevenden die een grote diversiteit kennen binnen hun team en daar effectief mee willen omgaan.

Meer manieren om jezelf als leidinggevende te ontwikkelen? Bekijk dan al onze management & leiderschap trainingen.

Veelgestelde vragen

Wat is operationeel leidinggeven?

Operationeel leidinggeven gaat om het beheren van de dagelijkse operatie binnen een bedrijf, team of afdeling. Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en kwantiteit van de output van een groep uitvoerend medewerkers.

Wat is het verschil tussen strategisch en operationeel leidinggeven?

Een strategie is een plan om een bepaald doel te behalen. Bijvoorbeeld het vergroten van de winst door een nieuwe dienst in de markt te zetten. De dagelijkse uitvoering van deze dienst noemen we de operatie. Afhankelijk van welk proces je begeleidt, geef je strategisch of operationeel leiding.

Welke cursussen zijn er voor operationeel leidinggevenden?

Tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer ontwikkelen beginnend leidinggevenden de belangrijkste vaardigheden om hun nieuwe rol uit te voeren. Voor meer ervaren leidinggevenden is bijvoorbeeld de training Coachend leidinggeven een mooie verdiepingsslag.