
Management & Leiderschap
Alles wat je moet weten over operationeel leidinggevenBinnenkort staan de jaargesprekken weer op de agenda. Een uitgelezen kans voor leidinggevenden en medewerkers om de persoonlijke ontwikkeling en werkrelatie een boost te geven. Dat wordt niet altijd zo beleefd.
Veel mensen ervaren die gesprekken als een rituele dans en een manier om targets opgelegd te krijgen. Hoe kan zo’n gesprek een constructief gesprek worden waar beiden met tevredenheid instappen en uitkomen? Dat beiden de ervaring hebben dat er aantrekkelijke plannen zijn gesmeed, knopen doorgehakt en dat het bijdraagt aan echt verder komen met elkaar? Want daar draait het om in een jaargesprek.
Je kent ze wel: de gezellige praters die beeldend vertellen, maar op den duur gaan irriteren. Dezelfde ergernis roept de aarzelende leidinggevende op die niet tot de kern komt. Heb jij veel woorden nodig, de neiging om wollig te praten of ben je te kort door de bocht? Kijk de kunst eens af bij mensen die concreet en helder zijn in hun gesprekken. Ze bieden structuur en scheiden hoofd- van bijzaken. Ze formuleren concreet, persoonlijk en vertellen duidelijk wat er gezegd moet worden. Zij weten dat de relatie er niet beter op wordt door iets niet te zeggen of te verpakken in een uitgebreid verhaal.
Weet wat je wilt zeggen, en zeg dat begrijpelijk en onverbloemd. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Praten over planningszaken is andere koek dan praten over de ambitie van je medewerker. Soms reikt die ambitie verder dan de mogelijkheden binnen het bedrijf. Herken je dit? Hoe belangrijker of gevoeliger het onderwerp van een gesprek is, hoe meer je er tevoren over nadenkt. In zo’n gesprek met jezelf is het de kunst om niet allerlei ‘beren op de weg’ te zien. De uitkomst van dit persoonlijk denkproces zou juist moeten gaan over hoe je zelf sturing en regie neemt over wat je wilt zeggen, hoe je het wilt zeggen en wat je wilt bereiken.
Leidinggevenden gaan zuinig om met complimenten. Dat zit niet zo in onze nuchtere Nederlandse aard. Maar een compliment geven kost geen moeite en heeft een groot effect. Met een compliment laat je weten dat je de ander ziet en waardeert. Bovendien motiveert het geven en ontvangen van welgemeende complimenten direct. Het ligt anders bij gevoelige onderwerpen of ongewenst nieuws. Denk aan het mislopen van promotie, geen contractverlenging, uitblijven van salarisverhoging, of kritiek op stijl van kleding en uitstraling. Bij deze gespreksonderwerpen spelen emoties per definitie een rol. Wees tactvol. Ga na wat je eigen aandeel is bij de lastige onderwerpen die je bespreekbaar wilt maken. Misschien spelen je eigen normen en waarden een rol of heb je onuitgesproken verwachtingen.
Jargon gebruiken lijkt gemakkelijk maar dat is het niet. In een gesprek waarin we afspraken maken over resultaten en ontwikkeling zorgt jargon er juist voor dat we de dingen vaag houden. Want wat bedoel je precies met ‘ondernemender zijn’, ‘je competenties versterken’ of ‘effectiever zijn in het werkoverleg’. Moet de medewerker dan sneller werken, taken niet meer doen of juist wel oppakken? Zorg er voor dat jullie concrete afspraken maken over het gewenste gedrag.
En tot slot. Zorg er voor dat je elkaars taal spreekt. Probeer aan te sluiten op het woord- en taalgebruik van de ander, maar houd ook rekening met andermans omstandigheden. Denk aan andere achtergrond, andere studie, andere kennis en ervaring, andere plek waar je bent opgegroeid, ander geloof, andere moedertaal, andere sekse en andere overtuigingen. Er zijn geen bedrijven en werksituaties waar deze verschillen niet zijn. Om elkaar beter te begrijpen en elkaars taal te kunnen spreken is het nuttig om het juist daar over te hebben met elkaar.
Deze blog is een bewerking van het hoofdstuk ‘ Man en paard noemen’ uit het boek ‘Gesprekken die werken; impact met een goed gesprek.
Auteurs: Ineke van den Berg en Tineke Kanters
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.