
Management & Leiderschap
Alles wat je moet weten over operationeel leidinggevenIn het jaargesprek maak je samen met je medewerker afspraken over prestatie en ontwikkeling voor de komende periode. Maar hoe doe je dat als iemand weinig motivatie toont.
Motivatie is de motor die mensen in beweging brengt. Je krijgt mensen niet in beweging als ze dat zelf niet willen. Ook kun je als leidinggevende niet van alles opleggen, zoals je vroeger misschien deed. Je medewerker verwacht duidelijkheid over de gewenste richting en resultaten. Aan jou de taak om zelfsturing te stimuleren op basis van eigen regie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid.
Hoe help je de motivatie om zeep?
Wat zijn de beste manieren om de motivatie van je medewerkers om zeep te helpen? Doe ze tekort in de volgende basisbehoeften:
Hoe wek je motivatie tot leven?
Mensen raken gemotiveerd door een doel dat ze zien zitten. Een helder, concreet en aantrekkelijk doel geeft energie. Het is iets waar je naar toe kunt werken. Het kan om een persoonlijk doel gaan, maar ook om een bedrijfsdoel waar iemand zich aan verbindt. Mathieu Weggeman spreekt over de collectieve ambitie als mensen beide doelen nastreven. Volgens hem wil de gemiddelde vakman en -vrouw goed werk leveren, je hoeft deze personen niet achter de vodden te zitten (Weggeman 2007). Mensen staan achter een bedrijfsdoel als het aansluit op hun persoonlijke zingeving (waarden, verbondenheid en ambities), Wat daarbij helpt is een goede balans tussen uitdaging en haalbaarheid, tussen je talenten kunnen benutten en waardering krijgen.
Hoe blijf je gemotiveerd?
Elke dag met plezier naar het werk: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alle taken zijn even leuk. Financiële prikkels zijn niet altijd doorslaggevend. Belangrijke factoren zijn én blijven: betekenisvol werk en je verbonden voelen met je team, collega’s of organisatie. Elke dag komen er talloze prikkels op je af, die vaak ongemerkt je motivatie beïnvloeden. Iets nieuws leren, een collega die humor in het werkoverleg brengt: ze bevorderen de motivatie. Andere zaken remmen de motivatie soms meer dan je denkt, zoals de klachten van klanten, storingen in de automatisering, een baas die voortdurend moppert. Wees je bewust van de spanning in je werk, zorg dat je motivatie er niet onder lijdt.
Hoe begin je een goed gesprek over motivatie?
Merk je dat een medewerker met motivatieproblemen kampt, neem dan als leidinggevende het initiatief om het gesprek aan te gaan. Zet je medewerker aan het denken over wat hij of zij wil bereiken. Een aantal aandachtspunten helpt om het motivatievuurtje weer aan te wakkeren.
Vooral wél doen | Vooral niet doen |
Je open en ontspannen opstellen en ruimte maken en geven | Een moralistische houding, oordelen of druk opleggen |
Uitdrukken van empathie | Eigen ervaringen en meningen geven |
Actief luisteren en vragen stellen en de mogelijkheid bieden om iets toe te lichten en te onderzoeken | Heel veel willen weten en uitvragen |
Inzicht krijgen in de balans tussen kennis, kunnen en gedrag | Direct oplossingen aanbieden |
Aanzetten tot nadenken | Vraag- en antwoordspelletjes in stand houden |
De verantwoordelijkheid voor beweging en verandering bij de ander laten | Een beslissing voorstellen en de controle houden |
Dit blog is een bewerking van het hoofdstuk ‘Met geen stok vooruit te krijgen’ uit het boek ‘Gesprekken die werken; impact met een goed gesprek (Thema, 2018). Op 2 april aanstaande organiseren we een korte workshop met de auteurs van dit boek, speciaal voor (HR)managers die bezig zijn met de verbetering van de gespreksvoering in het werk.
Eerder verscheen in deze serie over Gesprekken die werken:
Noem man en paard, ook in het jaargesprek – over het geven van effectieve persoonlijke feedback
Auteurs: Ineke van den Berg en Tineke Kanters
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.