19 april 2018

Prachtig hoor, die aantrekkende economie en al dat extra werk. Maar met de schaarste op de arbeidsmarkt betekent dat wel dat je met hetzelfde aantal mensen, of zelfs met minder, steeds meer werk moet doen.

Hoe hou je je medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar en hoe voorkom je torenhoge kosten als dat niet lukt?

Als het echt druk is, gaat bijna iedereen nog harder rennen. Een uurtje of wat extra werken. Dat is niet erg, zolang mensen nog wat ruimte hebben en het niet te lang duurt. Maar als ze al tot over hun oren in het werk zitten en dat schepje erboven op gaat maanden duren, kun je er de klok op gelijk zetten dat het mis gaat. Ze vallen uit en melden zich ziek.

Zo kom je in een neerwaartse spiraal. Want ziek zijn is niet alleen voor de medewerker zelf vervelend, maar ook erg lastig voor de collega’s die met nog minder mensen de klus moeten klaren. Om nog maar te zwijgen over de financiële gevolgen: zieke medewerkers zijn duur. Heel duur. Veel duurder dan bijna iedereen denkt.

Wat kost een zieke werknemer je nou echt?

Een zieke werknemer kost je elke werkdag geld, want je moet zijn loon in de meeste gevallen gewoon doorbetalen en het werk blijft liggen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse werkgevers ervan uit gaan dat een zieke werknemer hen 143 euro per dag kost. Maar de werkelijke kosten liggen veel hoger, namelijk 230 euro per dag. En als je vervanging moet zoeken en je moet inzetten voor zijn of haar reintegratie, kunnen de kosten oplopen tot wel 400 euro per dag. In een maand is dat meer dan 8.000 euro! Je moet er niet aan denken!

Gelukkig hoeft het niet altijd zover te komen en kun je preventief veel doen om je medewerkers gezond aan het werk houden. En je kosten laag.

Zo blijven je medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar:

1. Stimuleer een gezonde levensstijl

Kijk naar de belasting en belastbaarheid, veiligheid, fysieke werkhouding. Zorg voor gezonde voeding in de kantine, voor voldoende ontspanning en rust. En geef je mensen (korting op) een sportschoolabonnement.

2. Betrek medewerkers en houd contact over wat er speelt. Ga samen in gesprek over vitaal en plezierig (samen)werken

Samen in gesprek over vitaliteit en gezond blijven werken levert nieuwe inzichten en ideeën en bevordert betrokkenheid en inzet om slim en gezond te werken.

3. Blijf je organisatie verbeteren

Betere werkprocessen, beter materiaal, betere ICT: het zorgt voor positieve energie en het gevoel dat je samen aan iets moois werkt.

4. Zorg voor ontwikkelmogelijkheden

De meeste mensen willen zich graag ontwikkelen en hun werk steeds beter doen. Bied hen die mogelijkheid en laat hen cursussen en opleidingen volgen.

5. Adviseer een training Timemanagement

Daar leren mensen onderscheid maken tussen urgente en belangrijke zaken, prioriteiten stellen en krijgen ze tips over hoe ze werkzaamheden efficiënter kunnen aanpakken en hun grenzen kunnen bewaken.

6. Maak af en toe een ‘vitaliteitsscan’ van je afdeling/bedrijf

Het is zeer aan te raden af en toe advies te vragen van een expert over potentiële knelpunten. Wat kun je veranderen om in de toekomst uitval te voorkomen?

En nu?

Wil jij verder praten over de mogelijkheden van vitaliteit binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op via 073 – 80 01 800. Je kunt ook het contactformulier op onze site invullen. We komen graag in contact over hoe wij jou en je organisatie bij dit onderwerp kunnen helpen.