20 februari 2023

De technische sector kampt met een groot tekort aan geschoolde vakmensen. Er is meer werk dan ooit, terwijl de studentenaantallen in technische opleidingen juist teruglopen en oudere medewerkers met pensioen gaan. Voor bedrijven is het daarom extra belangrijk om goede technici te behouden. Tijd om eens te kijken waarom technici eigenlijk van werkgever wisselen.

Tekort aan tech-talenten

De studentenaantallen in de technische sector lopen steeds verder terug. Terwijl de vraag naar technisch opgeleide mensen juist alleen maar groeit. Gemiddeld staan er gedurende het jaar één tot vijf technische vacatures open bij bedrijven.

De banen liggen voor het oprapen. Dus waarom zou je als werknemer voor een bedrijf blijven werken, terwijl je het ergens anders veel beter kunt krijgen? Door het groeiende tekort is de macht verschoven van werkgever naar werknemer.

Waarom ervaren technici van werkgever wisselen

Technisch opleider ROVC doet elk jaar onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de technische branche. Dat publiceren ze in de Techbarometer. In 2022 onderzochten ze onder andere waarom technici van werkgever wisselen. Dit zijn de vier belangrijkste redenen.

1. Persoonlijke ontwikkeling

De absolute nummer één is geen ruimte bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Vakmensen hebben passie voor hun vak. Ze willen graag gebruikmaken van de laatste kennis, technieken en methoden om hun vak nog effectiever uit te voeren. Door als werkgever te investeren in persoonlijke ontwikkeling – door middel van trainingen, cursussen en opleidingen – kun je je je vakmensen binden, boeien en behouden.

2. Geen doorgroeimogelijkheden

Niet alle technici willen voor altijd hetzelfde werk blijven uitvoeren. Of ze kunnen dat fysiek niet allemaal volhouden tot hun pensioen. Naast persoonlijke ontwikkeling willen veel werknemers graag de mogelijkheid hebben om zich professioneel te ontwikkelen. Bijvoorbeeld tot meewerkend voorman, praktijkopleider of leidinggevende. Een helder plan om dit te bereiken zorgt voor meer honkvastheid.

3. Gebrek aan uitdaging

Een boreout is de derde reden voor vakmensen om af te haken. Wanneer je te lang hetzelfde doet en beneden je niveau werkt, gaat de lol er snel af. Zorg daarom voor gevarieerd werk en biedt de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen op de werkvloer. En ga regelmatig het gesprek aan met medewerkers zodat je altijd weet wat er speelt.

4. Salaris

Tot slot is er nog het salaris. Kun je bij de concurrent veel meer verdienen? En is er ook nog meer mogelijk om je te ontwikkelen? Kijk er dan niet gek van op als ze overstappen. Toch staat de hoogte van het salaris pas op nummer vier. Tegen werkplezier en ontwikkeling kan het niet op.

De grote uitdaging

Wil je als bedrijf aantrekkelijk zijn voor nieuwe medewerkers én je huidige personeelsbestand behouden? Zoals je ziet moet je, naast een concurrerend salaris, vooral investeren in ontwikkeling. Dat kan op verschillende manieren. Kennisdeling en werkplekleren zijn voorbeelden van leren in de praktijk en trainingen en cursussen zijn een goede manier om kennis van buitenaf te halen.

Het lastige is natuurlijk: ontwikkeling kost tijd. Wanneer een medewerker een training volgt kan hij geen werkzaamheden uitvoeren voor klanten. Daarom zul je nog meer medewerkers moeten aantrekken om het werk uit te voeren. De oplossing is dan ook geen quick fix maar wel een manier om toekomstbestendig te worden als organisatie.

Ontwikkeling op maat

Voor bedrijven in de technische branche heeft IMK Opleidingen veel trainingen. Zo kan jouw personeel zich blijven ontwikkelen en weet je ze te binden, boeien en behouden. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Praktijkopleider, de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer of de training Persoonlijk leiderschap. Ben je een HR-professional en wil je meer weten hoe je jullie werknemers duurzaam en vitaal inzetbaarheid? Volg dan zelf de cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie.

Volg de cursus Praktijkopleider en leer alles over de organisatie van het leerproces én de begeleiding op de werkvloer.

Ontdek de cursus
werkplezier - imk opleidingen

Heb je behoefte aan een training op maat of wil je graag eens sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met onze studieadviseurs via  infostudieadvies@imkopleidingen.nl of bel  0172 – 42 34 56.

De meest gestelde vragen over gebrek aan ontwikkeling

Waarom kampt de technische branche met een personeelstekort?

Het aantal studenten dat zich inschrijft voor technische opleidingen daalt. De aanwas van geschoolde vakmensen daalt daardoor mee. Terwijl het werk juist alleen maar toeneemt. Mede vanwege de energietransitie en het bouwen van meer huizen.

Wat is de belangrijkste reden dat technici vertrekken?

Uit onderzoek van technisch opleider ROVC blijkt dat ontwikkeling de belangrijkste reden is. Persoonlijke ontwikkeling, uitdaging in het werk en professionele ontwikkeling. Pas daarna komt salaris.

Is salaris dan helemaal niet van belang?

Jawel, maar niet de belangrijkste reden. Uiteraard zullen mensen ook vertrekken wanneer ze onderbetaald worden en erachter komen dat ze ergens anders veel meer kunnen verdienen. Maar het is niet de belangrijkste motivator.