20 februari 2020

De planning van een project loopt uit, het budget wordt overschreden, de opdrachtgever wil zaken anders, en de projectleider werkt zich vijf slagen in de rondte om de gemaakte afspraken nog enigszins na te komen. Hoe houd je in een snelle wereld grip op je projecten?

En dat terwijl het er aan het begin allemaal zo goed uit zag: de afspraken waren duidelijk, het budget reëel en alle mensen hadden zich gecommitteerd aan het projectplan en de planning. Want wees ‘ns eerlijk: gebeurt dat ook bij jou weleens?

Werkt het traditionele projectmanagement niet meer?

Het lijkt er sterk op dat de ‘klassieke’ manier van projectmanagement niet meer werkt. En als je er goed over nadenkt, is dat is niet gek. Want de traditionele methode gaat uit van een overzichtelijke wereld waarin je maanden vooruit kunt kijken en zaken tot in detail kunt voorbereiden. Maar zo werkt het niet meer. De veranderingen volgen elkaar nu in zo’n rap tempo op dat een langlopende en tot in detail uitgewerkte projectplanning geen zin meer heeft. Je kunt tegenwoordig bij een project immers geen maanden meer vooruitkijken: een periode van twee tot drie weken is al veel. Zo’n wereld vraagt steeds vaker om een andere manier van projectmanagement: Scrum.

Scrummen is veel overzichtelijker en flexibeler

Als je werkt met Scrum, deel je je projecten op in kleine stukjes. Het Scrumteam voert deze kleine stukjes stap voor stap uit in een vastgestelde periode, die de ’sprint’ wordt genoemd. Zo levert het team continu kleine projecten op die samen leiden tot de oplevering van het grote project. Veel overzichtelijker en makkelijker bij te sturen dan die grote, soms zelfs te uitdagende projecten waar geen einde aan lijkt te komen. Geen wonder dat steeds meer bedrijven overstappen op Scrum.

Weet wat voor jouw project het beste is

Hoe succesvol scrummen ook is, het is onzin om de klassieke methode nu definitief het raam uit te gooien. Want zoals eigenlijk altijd is niet alles wat nieuw en in de mode is per se beter: bij bepaalde projecten is de traditionele methode nog steeds de beste, maar bij andere juist niet. Sterker nog: als je kunt werken met ‘oud en ‘nieuw’, als je beide vormen kunt combineren en weet welke methode je voor welk project inzet, heb je een heel stevige basis om projecten te managen.

Peter Molenaar, ervaren projectmanagementtrainer bij IMK Opleidingen, adviseert bedrijven dan ook om vooral te beginnen met scrummen: “Blijf er niet te veel over praten maar begin gewoon. Gooi niet ineens het roer helemaal om maar oefen met een paar kleine teams. Leer de methodiek kennen, en ervaar hoe je in kleine stapjes grote vorderingen kunt maken. Dat motiveert enorm!”

Wil je ontdekken hoe je met de Scrum-methode twee keer zoveel kunt bereiken in de helft van de tijd. Volg dan de training Aan de slag met Scrum.

Ontdek de cursus
Thema Projectmanagement