
Communicatie & Persoonlijke Effectiviteit
Diversiteit en inclusiviteit in de techniek: hoe zit dat bij jouw bedrijf?De dialoog is een gespreksvorm die je toe kunt passen in een werkbespreking, teambespreking en in je functioneringsgesprek. Drie redenen om de dialoog op het werk te stimuleren.
Aan het begrip dialoog wordt verschillend invulling gegeven. In onze definitie is de dialoog het open gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende om met elkaar van gedachten te wisselen en te komen tot nieuwe inzichten en afspraken.
De dialoog is gebaseerd op wederzijdsheid; iedereen in het gesprek is aangehaakt en betrokken bij het gespreksonderwerp en bij het doel dat mensen met elkaar willen bereiken. Dat maakt dat het een goede aanpak is om draagvlak en betrokkenheid te krijgen bij ontwikkeling en veranderingen waar iedereen op het werk mee te maken krijgt. Bedrijven die medewerkers in een vroeg stadium betrekken bij trends en vernieuwing blijken duidelijk een voorsprong te hebben. Innovaties gaan nu eenmaal sneller als er draagvlak en verantwoordelijkheid is bij betrokkenen.
De spelregels van de dialoog bevorderen een heldere communicatie met elkaar. Echt luisteren naar elkaar en vooral vragen stellen om te kunnen begrijpen zijn basisbegrippen in een goede dialoog. Dat zijn juist ook de vaardigheden die ten grondslag liggen aan een goede samenwerking: in een team, tussen afdelingen en met klanten. De dialoog is daarom een heel goede manier om de samenwerking tussen mensen te verbeteren.
In de dialoog gaat het altijd over een open gespreksvoering en uitwisseling van ervaringen en behoeften. Openheid en ieders deelname wordt makkelijker in een sfeer waarin niet wordt geoordeeld en wel wordt gewaardeerd. In de dialoog draait het om uitwisselen, delen en gezamenlijkheid over wat je met elkaar wilt bereiken. Een goede manier om bijvoorbeeld met elkaar het gesprek aan te gaan over innovatie in je vakmanschap, je persoonlijke ontwikkeling, inzetbaarheid en andere voorwaarden die zo belangrijk zijn om plezierig met elkaar te blijven (samen)werken.
Om bovengenoemde drie redenen is de dialoog als basishouding toe te passen in verschillende type gesprekken die er zijn in je werk, bijvoorbeeld in je werkbespreking, een teambespreking en in het functioneringsgesprek. Maar evenzeer ook in de gesprekken met je klanten en leveranciers. Kenmerken van de dialoog:
Mensen waarderen een gesprek meer als er persoonlijke aandacht is en er in openheid en gelijkwaardigheid gepraat wordt over zaken die er écht toe doen. Een gesprek is een goed gesprek omdat:
IPV begeleidt leidinggevenden en medewerkers om de dialoog met elkaar te voeren over onderwerpen die binnen je bedrijf of op je werk relevant zijn en ieders aandacht en betrokkenheid vragen. Denk daarbij aan innovatie en vernieuwingen in het vakmanschap, inzetbaarheid, veilig werken, samenwerking in projecten, participatie en zelfsturing, vitaliteit enzovoorts. Meer informatie via ipv@ipv.nl.
Dit is een artikel in de reeks ‘Permanent Competent’ van IPV Training & Advies.
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.