
HR Management
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en jouw rol als HR-adviseurMoet je binnenkort beoordelingsgesprekken voeren? Doe het dan met een goed gesprek. In veel organisaties zit men goed bedoeld nog in een keurslijf van procedures en formulieren. Met de bedoeling om te beheren en te controleren. Terwijl juist vooruit kijken meer zin heeft dan terugblikken.
In sectoren als onderwijs, bouw, techniek zijn grote personeelstekorten. Het ziekteverzuim vanwege stress en burn-out rijst de pan uit. Werknemers vertrekken uit organisaties omdat leidinggevenden hen niet of onvoldoende betrekken en niet op persoonlijke basis met hen communiceren. Bovendien blijken directies de behoeften van medewerkers niet te kennen’ (onderzoek naar reden waarom medewerkers vertrekken bij bedrijven OVOR 2017). Voldoende aanleidingen dus om nu het goede gesprek met medewerkers te voeren.
Medewerkers zijn door de bank genomen gewend om lijdend voorwerp te zijn in de beoordelingsgesprekken. En de leidinggevende voert het gesprek vaak vanuit het referentiekader van de aard van zijn of haar functie. Een jurist voert bijvoorbeeld eerder een procedureel gesprek. Een ict-er vinkt wellicht zijn lijstje af en de technicus maakt er een praktisch gesprek van. Terwijl een goed gesprek juist vraagt om een relatie gerichte manier van denken en naar jezelf kijken. Een open houding en vaardigheden in contact maken, betrokkenheid tonen en de dialoog aangaan. In essentie gaat het om persoonlijke aandacht voor elkaar. Het onderwerp van gesprek boeit de leidinggevende én de medewerker en de uitkomst van het gesprek brengt beiden verder.
Wat dacht je ervan om de routine te verbreken en het vanzelfsprekende ter discussie te stellen? Kom uit je comfortzone en maak gebruik van je speelruimte. Die is groter dan je denkt. Schuif de formulieren aan de kant, zoek een inspirerende omgeving op en stel die ene vraag die je net niet durft te stellen. Gebruik de gesprekstijd van het beoordelingsgesprek met elkaar voor de dingen die er nu en in de toekomst toe doen: voor jou, voor je medewerker en voor je bedrijf. Doe eens gek, volg je ingevingen en ervaar de meerwaarde.
Doe tenminste één ding dat je op voorhand niet zomaar durft, wilt of kunt. Het doel hiervan? Achteraf kunnen zeggen: ‘Hier hadden we echt iets aan.’
1. Zoek een inspirerende omgeving op of ga wandelen.
2. Bereid je voor op de vragen: ‘waar zie ik naar uit’ en ‘waar zie ik tegenop’. Dat is tegelijkertijd jouw entree in het gesprek. Gegarandeerd is er direct contact.
3. Bedenk één vraag die buiten je comfortzone ligt en bedenk ook wat je zelf daarop zou kunnen antwoorden. Je leert elkaar beter kennen. (zie kader ‘vragen die buiten je comfortzone liggen’).
4. Ga meta communiceren. Dus voer je gesprek over jullie gesprek. Je helpt elkaar om het contact op het werk te verbeteren (zie kader ‘vragen over een goed gesprek’).
5. Maak samen een mindmap. Leg een vel papier op tafel en brainstorm samen over thema’s zoals: betrokkenheid, vitaliteit, leren en ontwikkelen, waardering, werkplezier etcetera.
Tip: in het boek‘Gesprekken die werken’ – Impact met een goed gesprek’ vind je uiteenlopende onderwerpen en tips om het goede gesprek op je werk te voeren.
Auteur: Tineke Kanters
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.