
Management & Leiderschap
Alles wat je moet weten over operationeel leidinggevenMet projectmanagement bedoelen we het beheren en in goede banen leiden van een project. Meestal binnen een bedrijf. Dat verschilt nogal van normaal management. Als beginnend projectmanager leer je in dit artikel wat je moet weten over projectmanagement.
Voordat we je over projectmanagement gaan vertellen, is het eerst belangrijk om helder te hebben wat een project nu eigenlijk is.
Een project is een reeks taken en activiteiten waarmee een doel behaald wordt. Deze taken worden door teamleden met verschillende specialismen uitgevoerd en moeten binnen een bepaalde tijd en budget afgerond worden. Het project is een succes wanneer vooraf opgestelde doelstellingen behaald zijn, binnen de gestelde grenzen.
Een project bestaat doorgaans uit zes onderdelen.
Nu je weet wat een project is, gaan we door naar het hoofdonderwerp van dit artikel: projectmanagement.
Met projectmanagement (ook wel projectbeheer) bedoelen we de planning, organisatie en controle van een project. Het beheer van een project dus.
Dit wordt uitgevoerd door de projectmanager. Hij of zij zorgt dat de start, uitvoering en afronding van het project in goede banen verloopt en bewaakt de scope, kwaliteit, kosten en tijd. Ook verzorgt de projectmanager de communicatie met alle betrokkenen.
Anders dan bij normaal management, is projectmanagement geen doorlopend proces. Er is een duidelijk begin- en eindpunt en een concreet resultaat.
Een project wordt meestal niet door één iemand uitgevoerd. Bij een project binnen een bedrijf zijn meestal deze mensen betrokken:
Meestal bestaat een project uit deze vijf fases.
Er zijn veel verschillende technieken en methodes om een project te managen. Hieronder noemen we drie bekende vormen van projectmanagement.
Het project wordt opgedeeld in deelprojecten die één voor één worden afgerond en opgeleverd. Na elke deelproject vindt goedkeuring plaats van de opdrachtgever. Eventuele aanpassingen worden gemaakt voordat het team naar het volgende deelproject gaat.
Dit is een goede methode om te gebruiken bij simpele projecten met een laag risico, waarbij de uitkomst van tevoren vaststaat en er geen harde deadline is.
Geen lange onderzoeksfase, maar direct aan de slag. In korte ‘sprints’ (vooraf vastgestelde tijdsperiode) van één tot vier weken ontwerpt het projectteam een product. Tijdens de volgende sprints wordt dit product steeds verder verfijnd en vindt bijsturing plaats. Na het afgesproken aantal sprints is het project af en wordt het eindproduct opgeleverd.
Scrum wordt onder andere gebruikt bij de ontwikkeling van software. In eerste instantie ontwerpt men een ruw prototype welke steeds verder wordt verfijnd. Zo is de techniek al in een vroeg stadium bruikbaar en worden gebruikerstesten uitgevoerd. Op basis van de resultaten worden direct aanpassingen gemaakt. Dat is efficiënter dan pas testen wanneer het product al helemaal af is.
De kritieke-pad methode lijkt op de waterval-methode, maar is toch net anders. Taken worden onderverdeeld in kritiek en niet-kritiek. Een kritieke taak moet eerst afgerond worden, voordat door gegaan wordt naar de volgende. Bij niet-kritieke taken is dat niet het geval. Zo wordt onnodige vertraging vermeden en focus behouden.
Deze methode wordt bijvoorbeeld in de bouw gebruikt. Nadat de grondwerken gedaan zijn, wordt aan de metselwerken begonnen en daarna het dak. Een andere volgorde is niet mogelijk. Maar het aanleggen van de tuin kan op verschillende momenten.
Zelfs als het product op tijd en binnen budget is opgeleverd, kan het gebeuren dat de klant niet tevreden is met het eindresultaat. Dit komt vaak voort uit verkeerde verwachtingen vooraf en is voor beide partijen niet prettig. Het managen van verwachtingen is voor elke projectleider een essentiële vaardigheid.
Lees er alles over in ons artikel ‘Hoe manage je verwachtingen in projecten?’.
Uit onderzoek van het Project Management Institute blijkt dat slechts 26% van alle projecten succesvol wordt afgerond. Dat is heel weinig! Slechte communicatie, te weinig planning, verkeerde tools en onvoldoende aandacht voor details zijn grote boosdoeners.
Bekijk alle valkuilen in ons artikel ‘Zeven recepten voor het mislukken van projecten’.
Projectmanagement leer je door het veel te doen. Je eigen inzichten en opgedane kennis, maar ook de evaluatie achteraf met je teamgenoten en opdrachtgever, zorgen ervoor dat elk volgend project efficiënter verloopt.
Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Om een vliegende start te maken en waardevolle inzichten en kennis op te doen, is het slim om een training te volgen.
Wat is projectmanagement?
Projectmanagement betekent de planning, organisatie en controle van een project. De projectmanager is hiervoor verantwoordelijk en zorgt dat de start, uitvoering en afronding van het project in goede banen verloopt. Daarbij bewaakt hij of zij de scope, kwaliteit, kosten en tijd en communiceert hij of zij met de klant.
Welke projectmanagement methoden zijn er?
Er zijn veel verschillende methoden: denk aan Scrum, watervalmethode en kritieke-pad methode. Afhankelijk van het type project en branche zal de ene methode effectiever zijn dan de andere.
Wat is belangrijk bij projectmanagement?
Het belangrijkste is om binnen de gestelde begrenzingen van tijd en budget het einddoel te behalen. Dat doe je door een goede inventarisatie te maken vooraf, een duidelijk projectplan op te stellen en heldere verwachtingen te scheppen.
Zijn er projectmanagement trainingen te volgen met STAP-budget?
Jazeker! De cursus Projectmanagement, de training Aan de slag met Scrum, de training Stakeholder management: effectief beïnvloeden en training Communicatie in en rond projecten zijn zelfs helemaal gratis te vullen met STAP-budget. Bij de training Leidinggeven aan projecten en de cursus Bouwrecht krijg je € 1000,- korting.
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen.