2 november 2020

Met een omzet van 550 miljoen en 3.000 medewerkers is Croonwolter&dros een van de grootste in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijven van Nederland. Wij spraken met Sandra Mouwen (HR Expert Leren & Ontwikkelen) over een groot traject voor hun begeleidend vakmannen.

IPV heeft dit traject in opdracht van Wij techniek, het ontwikkelfonds voor de technische installatiebranche, voor Croonwolter&dros mogen uitvoeren. Dit traject is een mooi voorbeeld uit een uitgebreid aanbod voor praktijkopleiders dat Wij Techniek de branche aanbiedt.

Het beste technische leerbedrijf van Nederland

Sandra: Vanuit het motto ‘Intelligentie door Technologie’ draagt Croonwolter&dros bij aan het duurzaam presteren van haar klanten. Een prachtige ambitie! En wij hebben onszelf ook tot doel gesteld ‘het beste technische leerbedrijf van Nederland’ te worden. Ontwikkelen en leren staat al jaren hoog in ons vaandel en we hebben een uitgebreid ontwikkelprogramma om als organisatie wendbaar en flexibel te zijn en te blijven.

IPV: Met welke leerdoelen zijn jullie aan het traject ‘begeleidend vakman’ gestart?

Sandra: Binnen de techniek vissen we met een grote groep in een kleine vijver. Om ervoor te zorgen dat wij voor jonge mensen een interessant technisch leerbedrijf zijn investeren wij voorbeeld in gastlessen die onze medewerkers aan jeugd op de basisschool geven. Om aan hen al vroeg te laten zien hoe leuk en uitdagend werken in de techniek is. De begeleiding van BBL leerlingen is een belangrijk speerpunt in onze organisatie. De vakmannen van Croonwolter&dros die deze belangrijke taak krijgen toebedeeld, dienen hiervoor goed getraind te worden. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat de BBL leerlingen zich maximaal ontwikkelen tot de zelfstandig werkende, technische professionals die wij nodig hebben.

IPV: Hoe hebben jullie gezorgd voor commitment bij Croonwolter&dros rondom dit onderwerp?

Sandra: Wij vonden het belangrijk dat de Begeleidend Vakmannen zelf ook echt die rol willen pakken. En onze directie heeft hen en de leerlingen bij een grote kick-off meeting in januari, waarin ingezoomd werd op deze rol, op een voetstuk geplaatst. Zij zijn van essentieel belang voor het voortbestaan van onze organisatie. Bij het trainen van mensen is de A van aandacht heel belangrijk. Dit heeft IPV meteen goed begrepen en zij hebben vanaf de eerste bijeenkomsten de mensen zelf ook gehoord en hebben hier duidelijke terugkoppeling over gedaan richting ons als organisatie. Zodat de wij met de inbreng van de Begeleidend Vakmannen en de ontwikkelbehoefte die zij nog hebben, aan de slag kunnen.

70-20-10 leren

IPV: Hoe hebben jullie de training ervaren m.b.t. aansluiting op de praktijk?

Sandra: Wij bouwen als organisatie onze leer- en ontwikkelprogramma’s op volgens de 70-20-10 filosofie. Dat betekent dat ontwikkeling van mensen is opgebouwd uit 10% leren door informatieoverdracht, 20% sociaal leren van elkaar en 70% door dingen zelf te ervaren en te doen: het leren op de werkplek. Juist die laatste 70% is essentieel om je gedrag eigen te maken en dat is waarom IPV als opleider zo goed bij ons aansluit. De trainers zijn mensen met veel praktijkervaring uit onze branche en mensen die goed kunnen levelen met hun doelgroep. Ze hebben tijdens de trainingen aangetoond dat ze begrijpen wat onze mensen dagelijks doen en waar hun behoefte lag. Veel voorbeelden uit de praktijk zijn besproken. Op de tweede trainingsdag hebben onze medewerkers hun eigen ervaringen ingebracht waarop ze vanuit de collega’s onderling en de trainers van IPV feedback hebben gekregen.

Complexe planning

IPV: Hoe hebben jullie de samenwerking met IPV ervaren?

Sandra: De trainers hebben de behoefte van ons bedrijf en onze medewerkers kunnen vertalen in een mooi leertraject. Tijdens het traject is er tussen Croonwolter&dros en IPV veel contact geweest waardoor we inhoudelijk goed konden blijven afstemmen. I.v.m. de maatregelen rondom COVID 19 hebben we te maken gehad met veel wijzigingen in de planning. IPV heeft zich heel flexibel opgesteld. Een speciaal compliment daarom voor de afdeling planning en de trainers die ervoor hebben gezorgd dat we de trainingsdagen veilig en volgens de richtlijnen hebben kunnen organiseren. Tot slot wil ik ook Wij Techniek bedanken voor de flexibele en op onze wensen toegesneden wijze van ondersteuning die zij hebben geboden.