Inleiding training Onboarding

De eerste werkdag van een nieuwe collega komt in zicht. Om de nieuwe medewerker een vliegende start te laten maken, zorg je natuurlijk voor een goede voorbereiding. Wat heeft deze persoon nodig om fijn te starten binnen de organisatie, het team en de functie? Hoe zorg je dat iemand met een positief gevoel begint en zich direct welkom voelt?

Tijdens de training Onboarding leer je wat er allemaal komt kijken bij een goede onboarding . Op basis van je eigen werkpraktijk zet je een programma op waarmee nieuwe medewerkers op de beste manier starten in hun nieuwe functie. Aan het eind van de training heb je een maatwerkonboardingsplan voor jouw organisatie en heb je zelfs de eerste stappen naar implementatie al gezet.

Voor wie is de training Onboarding?

Ben je binnen jouw functie verantwoordelijk voor het verwelkomen of inwerken van nieuwe collega’s? En wil je graag praktische handvatten om de onboarding vorm te geven of te verbeteren? Dan is de training Onboarding voor jou van toegevoegde waarde. Deelnemers zijn bijvoorbeeld HR-professionals of leidinggevenden bij een (middel)groot bedrijf.

Tijdens deze training schrijf je een onboardingsstrategie voor jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je bij een bedrijf werkt waarbij je dit in praktijk kunt brengen. Als je op zoek bent naar werk en toch deze training wilt volgen, raden wij je aan om in je netwerk een organisatie te vinden waarvoor je dit kunt uitvoeren.

Wat ontwikkel ik?

Na het volgen van deze training:

 • Weet je waarom een goede onboarding (en de onderdelen daarvan) belangrijk is.
 • Heb je een eigen visie over de inzet van verschillende onboardingsonderdelen binnen jouw organisatie.
 • Heb je een onboardingsprogramma op maat voor jouw organisatie.

Competenties

Je versterkt deze competenties:

 • Organisatiesensitiviteit
  i
  Organisatiesensitiviteit is het vermogen om te begrijpen wat de gevolgen van keuzes, beslissingen en gedrag voor de organisatie kunnen zijn.
 • Plannen en organiseren
  i
  Plannen en organiseren betekent dat je goed kunt bepalen welke doelen en taken belangrijk zijn en prioriteit hebben. Je kunt inschatten hoeveel tijd, middelen, acties en mensen nodig zijn om deze doelen te bereiken.
 • Visie (helikopterview)
  i
  Visie is het vermogen om verder te kijken dan de dagelijkse gang van zaken en details, en ze in een groter geheel of toekomstperspectief te plaatsen.
 • Creativiteit/vindingrijkheid
  i
  Creativiteit/vindingrijkheid is het vermogen om unieke en waardevolle concepten, antoorden of oplossingen te bedenken voor problemen of uitdagingen.

Andere trainingen en opleidingen

Op zoek naar andere manieren om jezelf verder te ontwikkelen? Voor HRM’ers is de opleiding Human Resource Management A een goede keuze. Ontwikkel jezelf tot de zelfverzekerde en proactieve HRM’er die waarde toevoegt aan de organisatie.

De cursus Opzetten praktisch personeelsmanagement is ook interessant voor professionals die zich bezighouden met personeelsmanagement. In korte tijd maak je een grote professionele verbeterslag op dit gebied.

Wil je meer inzicht in je eigen denkwijze, handelswijze, communicatiestijl en doorgroeimogelijkheden? Volg dan één van onze DISC-trainingen en leer jezelf beter kennen. Bijvoorbeeld de training DISC voor HR of de training DISC en leiderschap.

De meest gestelde vragen over de traing Onboarding

Wat is een goed onboardingsprogramma?

Een goed onboardingsprogramma is een plan waarmee medewerkers zo snel mogelijk aan de slag kunnen binnen hun functie, het team en de organisatie. Waarbij boeien, binden en behouden centraal staat. De inhoud en vereisten zullen per organisatie en afdeling verschillen.

Wat is het verschil tussen introductie en onboarding?

Een introductie is onderdeel van de onboarding. Tijdens een introductie wordt alleen kennisgemaakt met andere collega’s. Daarentegen gaat onboarding ook over het (zo efficiënt mogelijk) uitvoeren van het werk, de missie en visie van de organisatie, de bedrijfscultuur en de ontwikkeling van de medewerker binnen de organisatie.

Wat is onboarding?

Met onboarding bedoelen we de gewenningsfase van een nieuwe medewerker binnen een organisatie. Een goede onboarding begint al wanneer de nieuwe medewerker de arbeidsovereenkomst tekent. Nieuwe medewerkers worden tijdens de onboarding welkom geheten, wegwijs gemaakt en ontvangen alle middelen om een vliegende start te maken in hun functie. Het gaat verder dan een welkomstweek. Gemiddeld duurt het onboarden drie tot twaalf maanden.

Training Onboarding wordt uitgevoerd door onze partner:
IMK Opleidingen

Deze training vindt deels op locatie plaats en deels online.

Dag 1 (op locatie, hele dag):

Tijdens de trainingsdag op locatie ga je aan de slag met een onboardingsplan voor jouw organisatie. Aan het eind van de dag heb je een uitgewerkt programma waar je direct mee van start kunt.

 • Wat is onboarding?
  • Welke fasen zijn er in onboarding?
 • Wat is het belang van een goede onboarding?
  • Feiten & cijfers
  • Doelstellingen per fase van de onboarding
  • Visie op onboarding vanuit de eigen organisatie
 • Hoe zet je een succesvol onboardingsprogramma op?
  • Welke bouwstenen zijn er?
  • Bouwstenen vertalen naar je eigen organisatie
  • Welke rollen zijn er in het onboardingsproces?
  • Rollen naar de eigen praktijk vertalen
 • De employee journey
  • Wat gaat er vooraf aan de onboarding?
  • Wat is een goed vervolg op de onboarding?

Tussen de twee trainingsdagen breng je jouw onboardingsplan in de praktijk. Zo wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld.

Dag 2 (online, dagdeel):

Tijdens deze online samenkomst kun je, samen met andere deelnemers, jouw programma evalueren en onder begeleiding van de trainer verder verbeteren.

 • Ervaringen uitwisselen
 • Verbeteren eigen programma
 • Inspiratie opdoen
Training Onboarding wordt uitgevoerd door onze partner:
IMK Opleidingen

Klik op de plaats om de accommodatie weer te geven van de eerste dag. De tweede trainingsdag (dagdeel) vindt online plaats.

Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Onboarding regio Utrecht
Inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Ma 15 Januari 2024
09:30
16:30
Ma 12 Februari 2024
09:30
12:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Onboarding regio Breda
Inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Wo 21 Februari 2024
09:30
16:30
Wo 20 Maart 2024
09:30
12:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Onboarding regio Amsterdam
Inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 09 April 2024
09:30
16:30
Di 07 Mei 2024
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Onboarding regio Rotterdam
Inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Vr 26 April 2024
09:30
16:30
Vr 24 Mei 2024
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Onboarding regio Den Bosch
Inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Do 06 Juni 2024
09:30
16:30
Do 04 Juli 2024
09:30
16:30

Tarieven

Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 635.00 € 768.35
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 55.00 € 66.55
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 90.00 € 108.90
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 780.00 € 943.80
 • Lunchkosten* - € 40.00
 • STAP-budget - € 740.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

8 / 10
13 juni 2023
Annemarie van der Linden
Training Onboarding
Praktische training met goede tips. Groepsdynamiek was prima. Wellicht in ons geval omdat de meesten uit dezelfde soort branche komen.

Studiebelasting

De training heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de training.

Niveau van de training

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze training is mbo.

Twijfel je of je deze training kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 073 - 80 01 800.

Onze aanpak

Tijdens de training Onboarding worden theorie en praktijk constant afgewisseld. Elk stukje theorie wordt vertaald naar je eigen praktijk. Aan het eind van de dag heb je een op maat gemaakt onboardingsprogramma waarmee je aan de slag gaat binnen jouw organisatie. Neem daarom jouw eigen laptop mee naar de eerste trainingsdag zodat je jouw plan direct uit kunt werken.

Vier weken later vindt de online intervisiebijeenkomst plaats. Met andere deelnemers wissel je ervaringen uit en ontvang je inspiratie om je plan verder te verbeteren. De trainer voorziet je daarbij van praktische tips en adviezen.

Wie is mijn trainer?

Onze trainers zijn professionals met ruime HR-kennis en -ervaring. Door hun vakkennis te combineren met hun ervaring als trainer weten ze deelnemers altijd een inspirerende training te bezorgen.

Ook incompany mogelijk

Deze training bieden we ook als maatwerktraining aan voor teams. De trainer past de inhoud dan aan naar de leerwensen van jouw organisatie en geeft de training op jouw bedrijfslocatie. Kijk hier voor meer informatie en neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Training Onboarding wordt uitgevoerd door onze partner:
IMK Opleidingen